Hypon reaktio: Sotashokki synnytti luottamuspulan, josta kuluttajat eivät ole vielä toipuneet

”Kuluttajien luottamus pysyi toukokuussa historiallisen alhaalla keväällä koetun ennennäkemättömän mahalaskun jälkeen. Nousseiden hintojen vuoksi kukkaronnyörejä kiristellään nyt selvästi monissa kotitalouksissa, vaikka korona-ajalta kertyneitä säästöjäkin olisi vielä jäljellä. Asunnonostoaikeita näyttäisi kuitenkin riittävän tilanteeseen nähden hyvin, sillä ne ovat yhä koronakriisiä edeltänyttä tasoa korkeammalla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari asettui toukokuussa saldolukuun -11,6, kun se oli huhtikuussa -11,7. Helmikuussa ennen sodan alkua luottamusmittari sai arvon 0,5. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Synkkien sotauutisten ja inflaatiopeikon varjossa on hyvä muistaa myös taloutta tukevien tekijöiden vaikutus. Tuoreiden tilastojen mukaan luottamus on kyllä laskenut teollisuudessa ja vähittäiskaupassa, mutta näillä toimialoilla ollaan kuitenkin keskimääräistä luottavaisempia – teollisuuden tilauskanta on selvästi pitkän aikavälin keskiarvonsa yläpuolella. Rakentamisen luottamus laski sen sijaan toukokuussa voimakkaasti keskiarvonsa alapuolelle oltuaan vielä huhtikuussa kelvollisella tasolla, mikä ennakoi laskua kuluvan vuoden rakentamiseen. Euroalueella yritysten luottamusmittarit ovat pitäneet pintansa yllättävän hyvin sodan syttymisen jälkeen. Koronarajoitusten poistuminen on pitänyt palvelualojen luottamuksen liki sotaa edeltävällä tasolla, ja ostopäälliköille tehdyt kyselyt kertovat palveluiden kulutuksen itse asiassa kasvaneen sodan jälkeisinä kuukausina. Notkahdukset teollisuuden ja rakentamisen näkymissäkin ovat toistaiseksi jääneet hyvin pieniksi. Myös euroalueella kuluttajat ovat säikähtäneet sotaa yrityksiä enemmän. Taantuman riski on toki todellinen, mutta myös pelättyä suotuisampi talouskehitys voi yllättää monet ja kääntää luottamuksen suunnan tulevina kuukausina”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.