Hypon reaktio: Rakentaminen romahtaa rajusti, mutta myytävää riittää vielä ensi vuonnakin

”Rakentamisen kustannuspuolella materiaalien hinnat ovat hellittämään päin, joskin kovasti kohoavat henkilöstökulut pakottavat nyt monet rakennusalan toimijat pohtimaan myös ikäviä säästötoimenpiteitä. Alan tulevaisuus riippuu keskeisesti asuntojen kysynnästä, mutta kauppamäärien mahdollinen toipuminenkaan ei vielä yksin käännä näkymiä edes kohtalaiselle tasolle, kun myymättömien asuntojen määrä on suuri ja uusiakin valmistuu yhä poikkeuksellisen paljon”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Rakennusalan konkurssien määrä tuleekin tänä vuonna kasvamaan korkeimmilleen kymmeneen vuoteen.

Tilastokeskus julkaisi samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli heinä–syyskuussa yli 20 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös liki 20 prosentilla. Poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan tilastotietoon täytyy kuitenkin suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella ja suurempikin pudotus on mahdollinen.

Rakennusalan luottamus – ja sen myötä asuinrakentamiseen myönnetyt rakennusluvat ovat jo painuneet alimmilleen sitten finanssikriisin. Myyntivarastot tukevat tukemaan asuntotarjontaa vielä ensi vuonna, mutta samalla herää huoli asuntojen riittävyydestä kasvavilla alueilla, kun varastot on aikanaan saatu purettua. Asuntoaloitusten jyrkkä sukellus yhdistettynä kasvukaupunkien väestöennusteisiin kasaakin samalla asuntojen hintoihin ennennäkemätöntä nousupainetta ensi vuodesta eteenpäin katsottaessa. Laskeneet hinnat ja runsas tarjonta tukevat nyt ensiasunnon ostajia, joiden kulta-aika ei kuitenkaan näyttäisi kestävän ikuisesti. Asuntokaupoilla maltti on valttia ja ostettavaan kohteeseen kannattaa perehtyä huolella, mutta myös asuntokaupan lykkäämisellä pidemmälle tulevaisuuteen voi olla hintansa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen muistuttaa.