Hypon reaktio: Rakennusalan ahdinko jatkuu – seisahtunut suhdanne pahentaa työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmaa

”Tuoreet tiedot kertovat rakennusalan ahdingon jatkumisesta. Syy uusien asuntohankkeiden käynnistymisvaikeuksiin löytyy riittämättömästä kysynnästä. Rakentamisen suhdannenäkymä on yhä vaikea ja myymättömien asuntojen määrä historiallisen korkea, mutta korkojen odotettu laskusuunta tuo myös toivoa tilanteen helpottamisesta loppuvuotta kohti mentäessä. Runsaan tarjonnan vuoksi ostajan markkinat kuitenkin jatkuvat asuntokaupoilla vielä alkuvuoden ajan”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskus julkaisi tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli loka–joulukuussa yli 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös noin 15 prosentilla. Poikkeuksellisessa laskussa uusimpaan asuntoaloitusten tilastotietoon täytyy suhtautua aiempaa suuremmalla varauksella ja suurempikin pudotus on mahdollinen myöhemmin tarkentuvissa tiedoissa.

Tilastokeskus julkaisi samalla työmarkkinatietoja. Kausitasoitettu työllisyysasteen trendi oli tammikuussa 77,7 prosenttia ja työttömyys 7,7 prosenttia, kun joulukuussa oltiin 77,6 prosentin työllisyys- ja 7,7 prosentin työttömyysasteessa.

”Avoimien työpaikkojen määrä on jatkanut laskuaan vuoden 2022 kesästä asti, jolloin myös asuntojen hinnat kääntyivät laskuun. Avoimena olevien työpaikkojen määrä väheni loppuvuodesta 2023 eniten teollisuudenaloilla ja Pohjois- ja Itä-Suomessa, joskin Länsi-Suomessa avoimien pestien määrä jopa kasvoi hieman. Tekijöitä tarvittaisiin yhä etenkin hoitoalalla, mutta samalla lomautettujen kokonaismäärä on ollut kasvussa – asettuen tammikuussa kuitenkin hieman joulukuuta alemmas 35 000 henkeen. Kohtaanto-ongelma vaivaa talouttamme vielä aiempaakin enemmän vallitsevassa suhdannetilanteessa, jossa teollisuus kärsii maailmantalouden heikosta vedosta ja korkeammasta korkotasosta, mutta väestö vanhenee ja terveyspalvelujen kysyntä kasvaa vääjäämättömästi suhdanteista riippumatta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.