Hypon reaktio: Omakotitalojen kauppa yltyi kovaan kiitoon joulukuussa

”Hallituksen varainsiirtoveromuutokset vilkastuttivat omakotitalojen kauppaa etenkin joulukuussa, jolloin omakotitalot vaihtoivat omistajaa vilkkaimmin sitten vuoden 2020 joulukuun. Samalla omakotitalojen hintojen lasku pysähtyi, mutta loppuvuoden ryntäys uhkaa jäädä silti vain hetkelliseksi markkinahumuksi”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2023 loka–joulukuussa 4,5 prosenttia edellisvuodesta. Sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella omakotitalojen kauppa vilkastui noin 17 prosentilla vuodentakaisesta. Marras–joulukuun osalta kauppa piristyi liki kolmanneksella, mutta joulukuun osalta jopa noin 60 prosenttia.

”Kiinteistöjen varainsiirtoverokanta laskettiin lokakuussa kolmeen prosenttiin aiemmasta neljästä prosentista ja verottajan uutisoitiin palauttaneen yhteensä yli 19 miljoonaa euroa kaikista loppuvuoden asuntokaupoista takaisin asiakkaille. Samalla ensiasunnon ostajia patisteltiin asuntokaupoille ensiasunnon verovapauden poistolla, joka astui voimaan vuodenvaihteessa. Voi ajatella, että molemmat muutokset vaikuttivat ja vaikuttavat omakotitalon ostajan kukkaroon euroissa mitaten eniten yleisesti kysyttyjen ja halutuimmilla alueilla sijaitsevien talojen kohdalla, jotka ovat osin myös ensiasunnon ostajien suosiossa. Kolmen prosentin vero aiempaan nollaan verrattuna on monelle ensikodin etsijälle merkittävä, vaikka omakotitalon hankkivien nuorten osuus olisikin kokonaisuudessaan muutoin melko pieni asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi suomalaisittain asuntokaupassa keskihintaisen, 200 000 euroa maksavan omakotitalon kohdalla ensiasunnon ostajan verorasite, ja siten myös kaupanteon hetkellä vaadittava ennakkosäästö kasvoi vuodenvaihteessa 6000 eurolla. Hallituksen syksyinen muutosesitys osui myös voimakkaimmin aikaan, jolloin asuntokauppa käy tyypillisesti hieman hitaammin, mikä voimisti osaltaan kaupan volyymin muutosta vuoden takaiseen verraten. Kauppa piristyikin hyvin silmiinpistävästi, mutta se ei vielä kerro sen käynnistyneen kunnolla, pysyvästi ja omin voimin. Kun meno hiljeni jälleen tammikuussa, valkenee asuntomarkkinoiden uusi asento varmemmin vasta kevään ja kesän kuluessa, jolloin laskevat korot alkavat konkretisoitua kuluttajille”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.