Hypon reaktio: Omakotitalojen hinnat laskivat osakeasuntoja enemmän

”Omakotitalojen hinnat ovat laskeneet nyt vuoden ajan, mutta vuoden sisäinen hintalasku pysähtyi huomionarvoisesti huhti–kesäkuussa. Yli yhdeksän prosentin lasku vuoden takaa on kuitenkin voimakkaampi kuin kerros- ja rivitaloasunnoissa toistaiseksi nähty yli seitsemän prosentin notkahdus. Kohonneet korot ja kustannukset ovat lisänneet myynnissä olevien omakotitalojen tarjontaa ja vähentäneet samalla niiden kysyntää”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Omakotitalojen myyntiajat ovat nyt yli kuukauden pidemmät kuin vuosi sitten.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2023 huhti–kesäkuussa 9,2 prosenttia edellisvuodesta. Sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella omakotitalojen kauppa kävi noin neljänneksen vaisummin kuin vuotta aiemmin.

”Kun osakeasuntojen osalta hintojen lasku on ollut voimakkainta kasvukeskusten pienissä kerrostaloasunnoissa, ovat omakotitalojen hinnat laskeneet kauttaaltaan osakeasuntoja enemmän. Myös aiemmin pintansa yllättävän hyvin pitäneiden pääkaupunkiseudun omakotitalojen hinnat taittuivat lopulta keväällä 11,1 prosentin laskuun. Kuudessa suurimmassa kaupungissa omakotitalojen hinnat hiipuivat huhti–kesäkuussa 8,7 prosenttia vuoden takaisesta, kun niiden ulkopuolella hinnat laskivat vastaavasti 9,3 prosenttia. Vaikka laskua edellisestä neljänneksestä ei enää nähty, on Itä-Suomen 16,4 prosentin romahdus huomionarvoinen, etenkin kun toteutumatta jäävät kaupat eivät näy suoraan hintatilastoissa. Kun kerrostaloasuntojen hinnoissa näkyy sijoittajien väistyminen ja runsas uudistuotanto, kertovat kiinteistöjen hinnat pääasiassa niihin kohdistuvan kysynnän muutoksista. Korkojen ja elinkustannusten nousu näkyy yhä asuntojen hinnoissa, mutta ei kovinkaan suoraan väestökehityksessä, joka on säilynyt vahvana etenkin suurimmissa yliopistokaupungeissa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.