Hypon reaktio: Ohjauskoron nosto väijyy jo nurkan takana, kohonneet kulut kirvelevät kodeissa

”Euroopan keskuspankin kesäkuun kokouksen tuore päätös pitää ohjauskorkonsa toistaiseksi ennallaan oli odotettu, mutta samalla terävöitettiin viestiä tulevasta ohjauskoron nostosta, joka ajoittuu arvopapereiden osto-ohjelman loppumisen tienoille. Ohjauskorkoja aiotaan nostaa 0,25 prosenttiyksiköllä heinäkuussa. Tiukemmille toimille on tarvetta ja niiden lykkääntyminen saattaisi talouden lopulta toivottua haitallisempaan sakkaukseen, jossa hintanousu uhkaisi jatkua palkkainflaation vuoksi”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen pelkää.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on edelleen 0,00 %, maksuvalmiusluoton korko 0,25 % ja talletuskorko -0,50 %. Talletuskorkoa on nostettu edellisen kerran lähes 11 vuotta sitten kesällä 2011. Samalla EKP nosti kuluvan vuoden inflaatioennusteensa 6,8 prosenttiin ja ensi vuodelle ennakoidaan 3,5 prosentin inflaatiota.

”Asuntolainan tyypillisin 12 kuukauden euriborkorko on ollut viimeksi yhtä korkealla kahdeksan vuotta sitten ja nousu on ollut todella jyrkkää. Inflaatio on kiihtynyt Euroopan komission tietojen mukaan Suomessa jo yli 7 prosenttiin ja euroalueella yli 8 prosenttiin, mikä on Euroopan unionin historian korkein lukema. Kun samanaikaisesti asuntojen hinnat ovat nousseet viime kuukaudet reilun kolmen prosentin vauhtia, tarkoittaa se itse asiassa asuntojen reaalihintojen laskua. Vastikkeet ja lämmityskulut nousevat, eivätkä ansiot pysy kiihtyvän inflaation perässä. Talouskasvusta ja palvelualojen avautumisesta huolimatta monet kotitaloudet köyhtyvät nyt paradoksaalisesti juuri hintojen nousun vuoksi”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.