Hypon reaktio: Kuluttajien luottamus romahti historian alhaisimmalle tasolleen

”Kuluttajien luottamus romahti pohjille kesäkuussa ja on nyt historian alhaisimmalla tasollaan. Kuluttajien näkemys Suomen taloudesta pysyi äärimmäisen heikkona ja odotus tulevasta inflaatiosta oli kesäkuussa korkeampi kuin koskaan aiemmin. Historiallisen korkeiden inflaatiolukujen vuoksi kodeissa pohditaan nyt potentiaalisia säästökohteita, mutta omaan talouteen uskotaan silti yhä Suomen taloutta enemmän”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari romahti kesäkuussa saldolukuun -14,3, kun se oli toukokuussa -11,6. Helmikuussa ennen sodan alkua luottamusmittari sai arvon 0,5. Kesäkuun luottamuslukema on vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian alhaisin. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

”Kohoavat korot heijastuvat nyt asunnonostoaikeisiin ja kuluttajien varovaisuus on selvästi kasvanut. Talouden kasvu ja kertyneet säästöt näyttäisivät kyllä tuovan tukensa asuntomarkkinoille loppuvuonnakin, mutta asunnonostoaikomukset ovat nyt laskeneet koronakriisiä edeltäneelle tasolle. Pääkaupunkiseudulla noin joka kuudes kertoi aikovansa ostaa asunnon seuraavan vuoden aikana, kun Itä-Suomessa joka kymmenes harkitsee asunnon ostoa lähitulevaisuudessa. Myös elinkeinoelämän luottamus jatkoi laskuaan kesäkuussa. Sodan synnyttämä materiaalien kustannusten nousu ja kiipeävät rahoituskustannukset ovat sysänneet etenkin rakennusalan luottamuksen jo lähes koronakriisin alkuvaiheen pohjalukemiin. Vaikka vallitsevat työllisyysluvut mairittelevat ja talous kasvaa tänä vuonna, rakennusyritykset uskovat henkilöstömäärän laskevan jo lähikuukausina. Teollisuuden tilauskanta on sen sijaan yhä selvästi keskiarvoaan korkeammalla tasolla, mikä siivittää talouskasvua ainakin vielä kuluvana vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.