Hypon reaktio: Kuluttajien luottamus pysyi pohjamudissa elokuussa

”Kuluttajien luottamuspulalle ei näy tulevan loppua, kun elokuussa oltiin yhä historiallisen alhaisissa lukemissa. Asunnon ostoaikeet ovat nyt yhtä matalalla kuin koronakriisin alun säikähdyksessä – suurin romahdus on nähty Itä- ja Pohjois-Suomessa. Puheet sähkön hinnan noususta ja jopa energian riittämättömyydestä näkyvätkin kuluttajien luottamuksessa eniten alueilla, joihin ne myös iskevät voimakkaimmin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari asettui elokuussa saldolukuun -14,9, kun se oli heinäkuussa -15,9. Helmikuussa ennen sodan alkua luottamusmittari sai vielä arvon 0,5. Elokuun luottamuslukema on vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian alhaisin. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit.

Tulevan työttömyyden uhka on kasvanut ja säästämismahdollisuudet ovat heikentyneet entisestään kesän kuluessa. Palvelut pyristelevät vielä vastaan, mutta rakentamisen ja teollisuuden luottamus on sukeltanut sodan alkamisen jälkeen selvästi. Myös vähittäiskaupan luottamus laski nyt ensi kertaa koronakriisin alun jälkeen voimakkaasti, mikä kertoo heikentyneistä myyntiodotuksista. Rakennusalan tulevaisuuden henkilökuntaodotus on vajonnut liki ensimmäisen koronakevään lukemiin ja tilauskannan lasku viestii kysynnän epävarmuudesta. Rakentamisen luottamus on Suomessa nyt toiseksi heikoin kaikista EU-maista ja rakennusluvat ovat kääntyneet laskuun. Vaikka ensi vuonna valmistuu asuntoja ennätyspaljon, voi rakennusala olla samaan aikaan taantumassa, kun rakentamisen parissa tehtävät kokonaistunnit laskevat uusien aloitusten uupuessa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen pelkää.