Hypon reaktio: Kuluttajien luottamus ennallaan – opiskelijat suunnittelevat nyt asunnon ostoa

”Asunnonostoaikeet laskivat läpi alkuvuoden, mutta ovat jo kohentuneet yrittäjien ja opiskelijoiden keskuudessa. Asuntojen hintojen lasku avaa nyt uusia mahdollisuuksia etenkin ensiasunnon ostajille. Nuorten mahdollisuudet ensimmäisen oman kodin ja oman alan työn löytämiselle ovat nyt oikeastaan ennätyksellisen hyvät, mikä näkyy myös parantuneena nuorten kuluttajaluottamuksena ja vahvana uskona oman talouden tulevaisuuteen”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari asettui kesäkuussa saldolukuun -8,8, kun se oli myös toukokuussa -8,8. Elinkeinoelämän keskusliitto julkisti samalla yritysten luottamusmittarit. Tuoreet tiedot Venäjän poliittisesta kuohunnasta eivät vielä näy kesäkuun luottamusmittareissa.

”Korkojen nousu näkyy nyt elinkeinoelämän luottamusmittareissa eri tavoin. Palvelualat toimivat talouden piristysruiskeena pitkään piinanneen koronakriisin jälkeen, mutta teollisuuden ja rakentamisen luottamusmittarit ovat notkahtaneet selvemmin. Kun sekä yritysten että kotitalouksien rahoituskustannukset ovat nousseet korkojen kohoamisen seurauksena, on palveluiden kuluttaminen verraten turvallisempaa epävarmempina aikoina. Samalla paljon pääomia vaativien ja toimitusketjuista riippuvaisten rakennusalan ja teollisuuden tuotantokustannukset ovat muutenkin kasvaneet. Koronakriisiä lukuun ottamatta palvelut pärjäsivät paremmin myös finanssikriisin ja eurokriisin aikoihin. Vaikka rakennusalan luottamusmittari väläytteli jo toivoakin luottamuksen palautumisesta toukokuussa ja aloittanut hallitus on puhunut uusista investoinneista väylä- ja raidehankkeisiin, kääntyi rakennusalan luottamus takaisin lasku-uralle kesäkuussa. Tulevaisuudennäkymät uudisasuntorakentamisen osalta ovatkin hyvin heikot ja rakennusalan investointien ahdinko tulee heikentämään Suomen talouskasvua tänä ja ensi vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen ennakoi.