Hypon reaktio: Kuluttajien kurimus ei ota katketakseen, luottamus romahti uusiin pohjalukemiin

”Tuoreiden tietojen mukaan odotukset kuluttajan omasta ja Suomen talouden tulevaisuudesta ovat synkemmät kuin kertaakaan aiemmin. Kuluttajat eivät ole myöskään koskaan pitäneet ajankohtaa kestotavaroiden ostamiselle näin huonona. Inflaatio iskeekin myös asumiseen: niin omistusasujien kuin asuntosijoittajienkin taivaalle on ilmaantunut tummia pilviä. Aurinkoinen ajanjakso on nyt jätetty taakse, mutta asumisen perustarve ei poistu”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Tilastokeskuksen julkaisema kuluttajien luottamusmittari romahti syyskuussa saldolukuun -18,3, kun se oli elokuussa -14,9. Helmikuussa ennen sodan alkua luottamusmittari sai vielä arvon 0,5. Vain alle 15 prosenttia kuluttajista katsoi ajankohdan otolliseksi lainan ottamiselle ja reilut 12 prosenttia harkitsi asunnon ostoa seuraavan vuoden aikana. Tuore syyskuun luottamuslukema on vuodesta 1995 alkavan mittaushistorian alhaisin. Tilastokeskus julkisti samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli touko–heinäkuussa likipitäen saman verran kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloituskuutiot laskivat 8 prosentilla.

Inflaatio heikentää yhä rakennushankkeiden kannattavuutta, mikä on kuitenkin heijastunut toistaiseksi uusien asuntorakennushankkeiden aloituksiin yllättävänkin vähän. Rakentajat pohtivat nyt asuntokysynnän kehitystä tilanteessa, jossa kotitaloudet joutuvat punnitsemaan niin suuria kuin pieniäkin ostopäätöksiä yhä tarkemmin. Etätyöneliöille on yhä tarvetta, mutta samaan aikaan väljempi asuminen käy myös kukkarolle. Tällä hetkellä uusia asuntoja valmistuu kuitenkin vielä liukuhihnalta kasvukeskuksiin, mikä laskee etenkin pienten asuntojen hintoja. Päänsä kylmänä pitäville ensiasunnon ostajille voi nyt tarjoutua oivallisia mahdollisuuksia omistusasumisen polulle”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.