Hypon reaktio: Kiinteistöjen hinnat vielä laskussa – omakotitaloja kysytään taas ensi vuonna

”Omakotitalojen hinnat olivat vielä laskussa loppukesällä, kun keskuspankki nosti ohjauskorkojaan ja kuluttajahinnat kohosivat palkkoja enemmän. Inflaation rauhoittuminen, laskevat korko-odotukset ja hallituksen toimet kuitenkin suosivat nyt omakotitaloja, jotka sijaitsevat korkeamman hintatason alueilla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.

Tilastokeskuksen mukaan vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2023 heinä–syyskuussa 9,6 prosenttia edellisvuodesta. Sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella omakotitalojen kauppa kävi reilun viidenneksen vaisummin kuin vuotta aiemmin.

”Kiinteistöjen varainsiirtoverokannan lasku neljästä prosentista kolmeen prosenttiin tukee jatkossa eniten arvokkaiden omakotitalojen kaupan ja hintojen kehitystä, sillä niiden kohdalla verorasite laskee euroissa eniten. Ensiasunnon ostajat tosin hankkivat tyypillisesti pienemmän asunnon, jolloin nyt liikkeellä olevat nuoret eivät käännä omakotikaupan kurssia. Tuki tuleekin kiinteistöihin kohdistuvan varainsiirtoveroasteen laskusta ja sen laajuus jää siten nähtäväksi vasta tulevissa tilastopäivityksissä. Kun hallituksen esityksen lisäksi inflaatio hellittää, kaupunkilaisväestön määrä kasvaa nyt vauhdilla ja kotitaloudet sekä sijoittajat ovat varovaisia yhtiövelkaisten osakeasuntojen kohdalla, voimme tulla näkemään selvää hintojen nousua nimenomaan kasvavien kaupunkien omakotitaloissa ensi vuoden puolella”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.