Hypon reaktio: Kesähelteet kuumenevat jo työmarkkinoilla, uudisrakentamisessa koittaa takatalvi

”Työmarkkinoiden kiito jatkui talouden tulevaisuuden uhkakuvista huolimatta vahvana toukokuussa. Samaan aikaan työllisten määrä huitelee historian korkeimmalla tasollaan, ja työttömyysaste on nyt painunut yhtä alhaalle kuin se oli maalis–huhtikuussa 2008. Työttömyysaste on ollut alhaisemmalla tasolla viimeksi vuoden 1991 toukokuussa 31 vuotta sitten. Talouden epävarmuus näkyy kuitenkin määräaikaistyön kasvuna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Kausitasoitettu työllisyysaste kipusi toukokuussa 73,9 prosenttiin ja työttömyys asettui 6,1 prosenttiin, kun huhtikuussa oltiin 73,8 prosentin työllisyys- ja 6,2 prosentin työttömyysasteessa. Palveluiden avautuminen ja tapahtumateollisuuden paluu tukevat työvoiman kysyntää ja tällä hetkellä sopivia työntekijöitä ei vain ole riittävästi. Tilastokeskus julkaisi samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli helmi–huhtikuussa yli 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset laskivat myös yli 2 prosentilla.

”Uusien asuntojen aloitukset laskivat huhtikuussa yli 18 prosentilla. Uusien hankkeiden aloitukset jatkavat sukellustaan tänä vuonna, kun inflaatio heikentää rakennusyhtiöiden kannattavuutta ja epävarmuus tulevasta asuntokysynnästä laittaa uusia hankkeita jäihin. Kehitys näkyy jo selvemmin myönnetyissä rakennusluvissa, jotka kääntyivät laskuun jo viime vuoden puolella. Tuoreimpiin lukuihin liittyvästä epävarmuudesta huolimatta rakennusbuumin voidaan nähdä joutuneen myrskyn silmään, mikä pienentää valmistuvien uudisasuntojen tarjontaa vuoden 2023 lopulta alkaen. Rakennusyhtiöt eivät oikeastaan pysty siirtämään nousseita materiaali- ja raaka-ainekustannuksia asuntojen hintoihin, jotka määräytyvät vahvasti markkinakysynnän perusteella. Rakentaminen heikkenee etenkin alueilla, joilla asuntojen hinnat ovat matalat ja rakennushankkeet uhkaavat muuttua siten kannattamattomiksi”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.