Hypon reaktio: Kauan kaivattu hintahuojennus on käsillä, mutta tilastoja tulkitessa voi myös mennä halpaan

”Tuoreet tiedot kuluttajahintojen kehityksestä tuovat jo toivoa, mutta taistelu hintakierrettä vastaan on yhä kesken. Kuluttajahintojen nousua hillitsevät nyt etenkin nestemäisten polttoaineiden halpeneminen, mutta myös laskevat asuntojen hinnat, joiden ei oikeastaan kuuluisi olla investointina mukana kuluttajahintaindeksin laskennassa. Asumisen kulut ovat tosiasiassa nousseet enemmän, kuin hintaindeksin asuinkustannuksista voisi päätellä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Korkomenot ja peruskorjauskustannukset ovat jatkaneet nousuaan läpi kevään, mutta asuntojen hinnat ovat laskeneet.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat toukokuussa 6,8 prosenttia, kun huhtikuussa hinnat nousivat 7,9 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 10,8 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja viime vuotta kalliimmalla sähkön hinnalla. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä. Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta ylsi toukokuussa 6,1 prosenttiin, kun huhtikuussa oltiin vielä 7,0 prosentissa. Euroopan keskuspankki kokoustaa huomenna torstaina ja joutuu vielä nostamaan ohjauskorkojaan.

”Vaikka vuokra-asuminen houkuttelee nyt aiempaa enemmän, ovat omistusasumisen kulut pysyneet yhä yllättävän hyvin kurissa vuokra-asumiseen verrattuna. Jos omistaa asunnon, jossa on lainaa maksettavana yhteensä 200 000 euroa, ovat korkomenot kuukaudessa annuiteettilyhennyksellä noin 750 euroa. Jos hoitovastike olisi viisi euroa neliöltä ja asuisi 60-neliöisessä kodissa, tulisi päälle vielä 300 euron vastikekulu sekä mahdolliset erilliset vesi- ja sähkölaskut. Lainapääomaan kohdistuva lyhennys, joka olisi 20 vuoden laina-ajalla ja nykykoroilla noin 500 euroa menisi sen sijaan säästöön itselle. Korontarkistukset kiristävät kukkaroita ja euroja lasketaan nyt aiempaa tarkemmin, mutta esimerkiksi pk-seudulla omistusasujan kulutusmenot jäävät näin laskien yhä alhaisemmaksi, kuin vastaavan asunnon kuukausivuokra vesi- ja sähkömaksuineen, joka olisi näin laskien 1250 euroa. Onkin hyvä muistaa, että oma varallisuus ei laske lainaa lyhentämällä toisin kuin vuokran, vastikkeiden ja korkojen kohdalla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.