Hypon reaktio: Inflaatio ei hevillä hellitä

”Elintarvikkeiden kohonneet hinnat ja asuntolainojen korot kurittavat nyt eniten kuluttajien kukkaroita. Vaikka sähkön hintapiikki ohitettiin jo joulukuussa ja alkuvuoden pörssihinnat ovat painuneet totutuille tasoille, on sähkö monille kiinteähintaisen sopimuksen ottaneille kuitenkin yhä edellisvuotta kalliimpaa. Hinnat hiipivät harmillisesti ylös vuodentakaisesta etenkin välttämättömyyshyödykkeissä, joiden osalta inflaation välttäminen omilla kulutusvalinnoilla on hyvin hankalaa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat huhtikuussa 7,9 prosenttia, kun maaliskuussa hinnat nousivat niin ikään 7,9 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 11,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja viime vuotta kalliimmalla sähkön hinnalla. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä. Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta ylsi huhtikuussa 7,0 prosenttiin, kun maaliskuussa oltiin 6,9 prosentissa.

”Suomalaiset kuluttajat kärsivät nyt keskuspankin korkopolitiikasta poikkeuksellisen paljon, kun vaihtuvakorkoisten lainojen korkomenot kasvavat hurjalla vauhdilla. Samaan aikaan etäisyydet ovat meillä muita pidemmät ja monet omakotitalot ovat juuri sähkölämmitteisiä – yli joka neljäs asuinneliö on Suomen asuntokannassa sähköllä lämmitetty. Euroalueen inflaatio aiheuttaakin meille siten monia muita Euroopan maita enemmän harmaita hiuksia. Yksityinen kulutus laskee tänä vuonna vääjäämättä inflaation pitkittyessä, mikä heikentää loppuvuoden talouden kasvunäkymiä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.