Hypon reaktio: Hintahuolet pakottivat keskuspankin historialliseen korkopäätökseen

”Euroopan keskuspankin neuvoston tuore päätös nostaa korkojaan 0,75 prosenttiyksiköllä on historiallinen, mutta myös markkinaodotusten mukainen. Kyseessä on EKP:n historian suurin korotus, mikä kertoo osaltaan epäonnistumisesta kiihtyvän inflaation torjunnassa. Inflaation taklaaminen tuleekin edellyttämään keskuspankilta talouskasvun torppaamista samanaikaisesti, jotta keskuspankin uskottavuus hintavakauden turvaajana voidaan säilyttää”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Perusrahoitusoperaatioiden korko on nyt 1,25 %, maksuvalmiusluoton korko 1,50 % ja talletuskorko 0,75 %. Ohjauskorkoja nostettiin viimeksi heinäkuussa 0,50 prosenttiyksiköllä, mikä oli ensimmäinen koronnosto yli 11 vuoteen. Euroalueen inflaatio oli elokuussa 9,1 prosenttia, mikä on Euroopan unionin historian korkein lukema. Markkinat ottivat korkojen nousun vastaan melko rauhallisesti. Euron dollarikurssi pysyi päätöksen jälkeen lähellä pariteettia.

Suomalainen asuntovelallinen tuntee korkojen nousun kukkarossaan korontarkistuspäivänä, kun 12 kuukauden euribor on kohonnut jo kolkuttelemaan kahden prosentin rajaa, mikä on korkein taso yli 10 vuoteen. Monet ovatkin saaneet vielä nauttia matalista koroista, mikäli tarkistuspäivä ajoittuu loppu- tai alkuvuoteen. Lyhennystavasta ja laina-ajasta riippuen 200 000 euron asuntolainan kuukausimenot kasvavat tarkistuspäivänä nykyisellä korkotasolla 180–350 euroa. Pidemmän aikavälin inflaatio-odotukset ovat kaikesta huolimatta yhä varsin lähellä kahden prosentin tavoitetasoa. Öljyn hinta on jo laskenut merkittävästi kesäkuun hintapiikistä ja inflaation odotetaan rauhoittuvan ensi vuonna. Vaikka sodan jatkumiseen liittyykin paljon epävarmuutta, pidemmällä aikavälillä korkojen lasku ja Hypon heinäkuun talouskatsauksessa ennustama kituliaan talouskasvun aika näyttääkin itse asiassa korkojen nousua todennäköisemmältä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.