Hypon reaktio: Hintahuolet hiljensivät lainatiskit

”Kotitalouksien hintahuolet ja kohoavat korot ovat hiljentäneet myös pankkien lainatiskit. Vuoden sisäinen kausivaihtelu huomioiden asuntolainanostot ovat nyt yhtä matalalla kuin koronakriisin alkuvaiheessa keväällä 2020. Lainatilastoista esiin nouseva sijoittajien säikähdys on kuitenkin vielä oman kodin ostajia syvempi”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Suomen Pankki julkisti uudet tiedot asuntolainojen nostoista ja koroista. Tavallisia asuntolainoja nostettiin syyskuussa 1,6 miljardilla eurolla ja sijoitusasuntolainoja 127 miljoonalla eurolla.

”Euroopan keskuspankin viimeviikkoinen päätös nostaa ohjauskorkojaan 0,75 prosenttiyksiköllä oli odotettu ja markkinakorot reagoivat pääjohtaja Lagarden viestiin rahapolitiikan kiristämisen edistymisestä jopa lievällä laskulla – 12 kuukauden euriborkoron odotetaan nyt kiipeävän kolmen prosentin tuntumaan, mutta ei juurikaan sen yläpuolelle. Tänä vuonna koettu historiallinen korkojen nousu kuitenkin realisoituu velallisille vasta korontarkistuspäivän kohdalla ja rahapolitiikka välittyykin reaalitalouteen viiveellä. Korkoympäristö on kuitenkin muuttunut nopeasti, sillä uusien asuntolainojen keskikorko oli syyskuussa 2,75%, kun vielä huhtikuussa oltiin alle prosentin tasolla. Asuntolainojen keskimääräiset korkomarginaalit ovat sen sijaan pysyneet maltillisella tasolla, eli varsinainen asuntolainaamisen hinta ei ole juurikaan kasvanut. Riskit eroavat kuitenkin merkittävästi alueittain: oman kodin ostajat tai putkiremonttihankkeet saavat kyllä rahoitusta kasvukeskuksissa, mutta häilyvän kysynnän alueella tilanne voi olla näissä oloissa toinen”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.