Hypon reaktio: Asuntomarkkinoiden kylmäkäynnistys saa nyt tuplatuen – tilastot kertovat käänteen vasta viiveellä

”Viileät asuntokauppa- ja hintatilastot eivät vielä tuoneet täyskäännöstä yli vuoden jatkuneeseen alakuloon. Asuntomarkkinoiden hiljaiselo on kuitenkin käänteen edessä, kun EKP:n koronnostot ovat ohi ja hallituksen varainsiirtoveroesitys kampeaa asuntokaupan rattaat rullaamaan loppuvuoden aikana. Samalla hiljaiset signaalit kertovat, että halutuimmista kohteista kilpaillaan jo kaupoilla”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen syyskuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 7,5 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 6,8 prosentilla. Hinnat laskivat heinä–syyskuun muodostamalla kolmannella vuosineljänneksellä pk-seudulla yhteensä 8,4 prosenttia ja koko maassa 7,3 prosenttia vuoden takaisesta. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen sukeltaneen noin 30 prosentilla viime vuodesta heinä–syyskuussa.

”Hallituksen toimet tarjoavat nyt porkkanaa asunnonvaihtajille ja keppiä ensiasunnon ostajille. Varainsiirtoveron alennukset ovat oikeansuuntaiset talouskasvun, asuntokaupan, muuttoliikkeen ja rakennusalan tukemiseksi. Ensiasunnon ostajien verottaminen vuodenvaihteesta alkaen ei sen sijaan ole ongelmatonta. Päätöstä voi toki perustella sillä, että kannustin lykätä veroetua kalliimpaan asuntoon poistuu, mikä vähentää myös suurimman mahdollisen velan ottoa. Ensiasunnon ostajien kohdalla veroa viilataan kuitenkin väärään suuntaan ja tilanne turhauttaa ymmärrettävästi monia, joilla asuntosäästämisen taival on vielä kesken. Loppuvuoden lyhyt siirtymäaika uhkaa johtaa myös hätiköintiin oman kodin etsinnässä. Ostettavan kohteen tietoihin kannattaa tässäkin tilanteessa perehtyä huolella ja puntaroida ostotarjous yhä oman talouden ja tarpeen kautta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kehottaa.

”Optimismia on siis ilmassa, vaikka viiveellä julkaistavat tilastot eivät vielä kerro käänteestä. Varainsiirtoveron alennukset vaikuttavat kiistatta kauppaan, mutta ne eivät yksin kykene kääntämään hintoja koronavuosien kaltaiseen kiriin. Kuluttajien katseet kohdistuvat ennen kaikkea korkoihin, joiden nousuvaihe näyttäisi nyt jäävän taka-alalle. Euroopan keskuspankin koronnostot tulivat viimein eilen päätökseen kymmenen peräkkäisen ohjauskoron noston jälkeen. Samalla keskuspankki kertoi kuitenkin näkevänsä tarpeelliseksi pitää ohjauskorot nykytasoillaan, eikä nopeita liikkeitä alaspäinkään ole luvassa. Asuntovelallisten ja asunnonostajien näkökulmasta välitön vaikutus asuntokauppaan on ennen kaikkea psykologinen. Näkymä ensi vuoden korkokehityksestä on loivan laskeva, mikä piristää osaltaan tulevaa asuntokauppaa ja kuluttajien mieltä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.