Hypon reaktio: Asuntolainanostot kääntyivät kasvuun marraskuussa

”Asuntokaupan optimismi näkyi myös lainatiskeillä, kun uusien nostettujen asuntolainojen määrä kääntyi marraskuussa kasvuun niin kuukausi- kuin vuositasollakin. Ensiasunnon ostajat olivat tavanomainen näky lainatiskeillä vuoden lopussa, mikä näkyy nyt myös lainatilastoissa etenkin uusina nostettuina asuntolainoina. Vastaavaa nousua ei kuitenkaan nähty sijoitusasuntolainojen nostoissa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.

Suomen Pankki julkisti uudet tiedot asuntolainojen nostoista ja koroista. Tavallisia asuntolainoja nostettiin marraskuussa 1,14 miljardilla eurolla ja sijoitusasuntolainoja 95 miljoonalla eurolla. Asuntolainakanta laski 1,8 prosenttia vuoden takaisesta. Asuntolainakannan keskikorko oli 4,04 prosenttia ja uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko 4,63 prosenttia.

”Sijoitusasuntolainojen kanta laski vuoden takaisesta tavallisia omistusasuntolainoja enemmän. Sijoittajat ovat yhä varovaisia, mutta kotitaloudet vaurastuvat ja osakekurssitkin ovat olleet nousussa, vaikka olemme taantumassa. Kotitalouksien talletuskanta supistui enemmän vuoden 2022 puolella ja lasku vaikuttaa asettuneen vuoden 2023 kuluessa, kun asuntolainaa on kyetty lyhentämään palkkatulolla. Näyttäisi siltä, että oman asunnon hankinta tulee paitsi ajankohtaiseksi myös mahdolliseksi monelle juuri tänä vuonna”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen näkee.