Hypon reaktio: Asuntokauppa rauhoittui, mutta hinnat pitivät pintansa kohoavien korkojen keskelläkin

”Asuntomarkkinoiden veto jatkui yllättävän vahvana vielä huhtikuussakin Venäjän käynnistämästä hyökkäyssodasta huolimatta. Tunnelma on kyllä tasaantunut ja koronakriisin kovin vauhti on jätetty selvästi taakse, mutta kauppa käy yhä vilkkaammin kuin kolme vuotta sitten ennen koronaa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Tilastokeskuksen mukaan asuntojen hinnat nousivat huhtikuussa 3,2 prosenttia edellisvuodesta. Pk-seudulla hinnat nousivat 1,9 prosenttia ja muualla maassa 4,5 prosenttia. Tampereella yllettiin 5,4 prosenttiin ja Turussa 5,0 prosentin hintanousuun. Välittäjät raportoivat asuntokauppojen määrän laskeneen peräti 15 prosentilla vuoden takaisesta.

Näyttäisi siltä, että asuntosijoittajat ovat säikähtäneet sotaa omaa kotia etsiviä enemmän, mikä heijastuu etenkin pk-seudun hintakehitykseen. Kohoavat vastikkeet ja korot heikentävät sijoittajien tuottoja, kun tänä vuonna valmistuu myös paljon uusia pieniä asuntoja, joiden rakentaminen on aloitettu ennen sodan syttymistä. Oman kodin ostajat etsivät edelleen etätyöt mahdollistavia asuinneliöitä ja suurempien asuntojen hinnat jatkavat nousuaan tänäkin vuonna. Pienempää asuntoa hakevalle ensiasunnon ostajalle tarjoutuu nyt myös mahdollisuus hanakampaan hintaneuvotteluun, kun yksiöiden hinnoissa nähdään tänä vuonna laskuja jopa kasvukeskuksissa. Kohoavat korot ovat oikeastaan rauhoittaneet asuntomarkkinoita terveelläkin tavalla poikkeuksellisen kuuman vaiheen jälkeen”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.