Hypon reaktio: Asuntokauppa kääntyi kovaan kasvuun loppuvuonna, mutta hetkellinen markkinahuuma kertoo vain kolikon toisen puolen

”Asuntokauppa singahti joulukuussa tasolle, jolla se kävi ennen koronaa ja jolloin euriborkorot olivat vielä nollan alla. Kun marraskuussa vielä tunnusteltiin 15 prosentin kasvulla, kertovat välittäjien luvut jopa 37 prosentin nousukiidosta joulukuussa. Samaan aikaan uudiskauppa on syväjäässä, eivätkä perinteisesti markkinan tilasta kertoneet vanhojen osakeasuntojen tiedot paljasta koko kuvaa varsin poikkeuksellisessa vaiheessa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Myymättömien uusien asuntojen osuus kasvaa kysynnän kohdistuessa vanhoihin osakeasuntoihin ja kodinostajan kannattaa yhä perehtyä ostettavaan kohteeseen ja osakasrakenteeseen huolella. Näyttäisi siltä, että liikkeelle uskaltautuneet sijoittajatkin ovat nyt aiempaa kiinnostuneempia juuri vanhoista ja valmiista kodeista.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen joulukuussa vuoden takaisesta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 7,1 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 4,9 prosentilla. Hinnat laskivat loka–joulukuun muodostamalla neljännellä vuosineljänneksellä pk-seudulla yhteensä 7,1 prosenttia ja koko maassa 5,2 prosenttia vuoden takaisesta. Tilastokeskus kertoi kuitenkin kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen kasvaneen liki 12 prosentilla viime vuodesta loka–joulukuussa.

”Hallituksen varainsiirtoveromuutokset vilkastuttivat kauppaa loppuvuonna, kun ensiasunnon ostajat etsivät uutta kotia ennen veron voimaantuloa vuodenvaihteessa. Tammikuun hiljaiset signaalit tuovat myös toivoa kaupan jatkumisesta, mutta runsas tarjonta ja korkotaso hillitsevät asuntojen hintakehitystä vielä alkuvuonna – Euroopan keskuspankki viesti eilen pitävänsä ohjauskorkonsa nykytasoilla, kunnes inflaatio on saatu vielä paremmin aisoihin. Tuoreet kuulumiset työmarkkinoilta kertovat heikkenevästä suhdanteesta, mutta historiaan nähden työmarkkinoiden tilanne on vielä yllättävänkin hyvä: työllisyysaste on yhä korkeampi kuin ennen koronan alkua helmikuussa 2020. Palkkasummat paranevat, mikä miellyttää niin kansantaloutta kuin oman kodin ostajaa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.