Hypon reaktio: Asuntokaupan vauhti tasaantuu, mutta se on vain osin sodan syytä

”Nousevat korot eivät ole ainakaan vielä säikäyttäneet asunnonostajia, sillä asuntolainoja nostettiin maaliskuussa lähes aiempaan tahtiin. Uusien asuntolainojen keskikorko nousi maaliskuussa 0,87 prosenttiin lisääntyneen epävarmuuden seurauksena. Myös korkomarginaalit kohoavat, kun riskit eriytyvät alueittain ja kohdetyypeittäin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Suomen Pankki julkaisi tiedot maaliskuun asuntolainojen määristä ja lainakoroista. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,9 miljardin euron edestä. Määrä on 8 prosenttia pienempi kuin vuosi sitten, mutta yhä 12 prosenttia suurempi kuin kaksi vuotta sitten pandemian juuri alkaessa.

”Sijoitusasuntojen lainakanta kasvoi 7,8 prosenttia viime vuoden maaliskuusta, kun samanaikaisesti tavalliset omistusasuntolainat kasvoivat 3,2 prosenttia. Keskikorko oli sijoitusasuntolainoissa 0,92 ja tavallisissa asuntolainoissa 0,80 prosenttia. Vaikka korot ja vastikemenot ovat nousussa, asuntosijoittajat näkevät sijoituksensa tuottavan yhä hyvin vaihtoehtoisiin tapoihin verrattuna. Kaupungistumisen kurssi ei ole kääntynyt ja vuokramarkkinan uskotaan elpyvän viimeistään asuntorakentamisen tahdin hiipuessa ensi vuonna. Asuntokaupassa näkyykin nyt jo ennen sotaa havaittua vauhdin tasaantumista sotasäikähdyksellä höystettynä. Uutiset korkojen noususta ovat saaneet kuluttajat kyselemään entistä useammin kiinteiden korkojen ja muiden korkosuojien perään. Näiden hinta on luonnollisesti kohonnut korkonäkymän muutoksen myötä ja vastuullisen velallisen kannattaakin pohtia saatavan turvan lisäksi yhtä lailla mahdollisen suojauskeinon kustannusta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kehottaa.