Hypon Talouskatsaus 1/2016

Hypon Talouskatsaus 1/2016
Lue koko katsaus tästä linkistä
Suomen talouden pohjalauta saavutettu ja kasvu viriää
Suomen talous kääntyy tänä vuonna vähittäiseen nousuun Ruotsin-viennin ja kotimaan toiminnan viriämisen avulla, vaikka talouden isossa kuvassa ei silti näy riittäviä muutoksia. Kasvu rakentuu sen varaan, että julkisen talouden tiukimmat kiristystoimet ajoittuivat viime vuoteen ja investoinnit käynnistyvät vähitellen.
Taloudellinen toimeliaisuus keskittyy vain 10 suuren kaupungin ympärille. Suomen kasvusta vastaavat Helsinki, Tampere, Turku, Oulu, Lahti, Jyväskylä, Kuopio, Seinäjoki, Vaasa ja Hämeenlinnan seutukuntineen. Rakentaminen elpyy kasvukeskuksissa, kun kaupungistuminen jatkuu.
Hypon näkemys

  1. Talous kasvuun vastatuulen helpottaessa
  2. Investoinnit piristyvät kaupungistumisen voimalla
  3. Työmarkkinoilla synkät ajat – 500 000 suomalaista vaikeuksissa
  4. Vain 10 seutua vakiinnuttaa asemaansa tulevaisuuden menestyjinä
  5. Korot pysyvät matalina kotitalouksille, yrityksille ja valtiolle
Subscribe
Notify of

1 Kommentti
Inline Feedbacks
View all comments
Olli S. Hakkarainen
8 years ago

Varmasti ihan realistinen näkemys tämän vuoden talousnäkymistä. Hypon tj Ari Peuna kirjoitti jokin aika sitten Länsiväylä -lehdessä, että uusien kerrostaloasuntojen hinnoissa on verojen osuus 40 % ja että sillekin asialle pitäisi jotain tehdä? Tämähä tarkoittaa sitä, valtio on syypää asuntojen hintojen ja asumiskustannusten korkeaan tasoon, joka näkyy suurina asuntolainoina ja korkeina vastikkeina vuokrina! Jos asunnot ja asumiskustannukset olisivat vaikka 20-30% nykyistä halvemmat, niin silloin hinta- ja kustannustaso olisi kohdallaan ja ihmisillä varaa muuhunkin kuin verojen ja asumiskustannusten maksamiseen ja kulutuskysynnän lisääntyminen lisäisi reippaasti talouskasvua. Tämä on tietenkin iso asia, mutta se olisi syytä esum. Hypon alan asiantuntijana nostaa keskusteluun, koska se koskettaa jokaista suomalaista.