Hypon reaktio: Talouden töksähtely ei tyrmää työllisyyttä

”Työllisyysaste jatkoi nousuaan huhtikuussa ja on nyt historiallisen korkealla. Talous kasvaa vielä, vaikka korkea inflaatio uhkaakin tyrehdyttää siltä parhaan terän. Työllisyys kukoistaa kuitenkin tyypillisesti vielä melko pitkään, vaikka taloudessa menisi muutoin heikommin”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

”Nykyisessä työmarkkinatilanteessa on kaikuja finanssikriisin alkuvaiheilta vuodelta 2007, jolloin koettiin voimakasta työvoimapulaa mm. metalli- ja rakennusteollisuudessa ja julkisella puolella. Nyt pulaa on niin koodareista, sairaanhoitajista kuin palvelualojen työntekijöistäkin. Korona-aikana on saatettu hakeutua uudelle alalle ja paluu palveluiden piiriin ei käy käden käänteessä. Tämä voi näyttäytyä kuluttajille huonompana palveluna ja pidempinä jonotusaikoina. Työmarkkinoilla neuvotellaan nyt palkankorotuksista, kun inflaatio köyhdyttää palkansaajia ja käsipareja ei tahdota löytää ravintoloihin tai lastentarhanopettajiksi. Finanssikriisin kaltainen taantuma vaikuttaa kuitenkin epätodennäköiseltä, mutta talouskasvun hidastuminen vähintäänkin vääjäämättömältä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.

Kausitasoitettu työllisyysaste kipusi huhtikuussa 73,8 prosenttiin ja työttömyys asettui 6,2 prosenttiin, kun maaliskuussa oltiin 73,7 prosentin työllisyys- ja 6,4 prosentin työttömyysasteessa. Tilastokeskus julkaisi samalla tuoreet tiedot uudisrakentamisen kehityksestä. Uusia asuntoaloituksia oli tammi–maaliskuussa vajaan prosentin verran vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Kaikkien rakennushankkeiden aloitukset kasvoivat kuitenkin yli 8 prosentilla.

”Sota jäädytti uudisrakentamisen näkymät ja maaliskuussa uusia rakennuslupia myönnettiin yli 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Uusien asuntojen aloitukset sen sijaan nousivat vielä 13 prosentilla, joten niiden osalta rakentaminenkin näyttäisi reagoivan poikkeustilanteeseen pienellä viiveellä. Yhden kuukauden uusimpiin tietoihin liittyy luonnollisesti epävarmuutta, mutta rakennuskustannusten nousu tulee laittamaan uudet rakennushankkeet jäihin ja myös asuntosijoittajien kiinnostus rakoilee. Odotuksissa on, että uusien hankkeiden aloitukset putoavat voimakkaasti tulevina kuukausina, mikä heijastuu asuntomarkkinoille oikeastaan vasta ensi vuoden loppupuolella, jolloin asuntojen olisi määrä valmistua. Tänä vuonna valmistuu kuitenkin erityisen runsaasti pieniä asuntoja, mikä heikentää asuntosijoittajien tuottoja. Uuden vuokralaisen löytäminen on edelleen haastavaa ja vuokrissa nähdäänkin nyt poikkeuksellista laskevaa liikettä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen sanoo.