Hypon reaktio: Inflaatio kiihtyy sodan seurauksena

”Ukrainan sota on kiihdyttänyt kuluttajahintojen nousua entisestään, mutta se ei vielä näy helmikuun inflaatioluvuissa täysimääräisesti. Inflaation odotetaan kiihtyvän vielä tulevina kuukausina, kun kohonneet raaka-ainehinnat siirtyvät myös lopputuotteisiin ja palkkavaateisiin.”

“Vaikka sota lykkäsi hetkellisesti odotuksia korkojen noususta, Euroopan keskuspankin viime viikon päätös pienentää omaisuuserien ostoja kevään aikana viestii tarpeesta hillitä korkeaksi kohonnutta inflaatiota”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kipusivat helmikuussa 4,5 prosenttia, mikä on korkein lukema yli 13 vuoteen. Asuinkustannukset nousivat 7,3 prosenttia, mikä selittyy etenkin lämmitys- ja korjauskustannusten nousulla. Asuntolainojen korot sen sijaan kehittyivät maltillisesti ja kotitalouksien korkomenot laskivat lähes 5 prosenttia vuoden takaisesta.

Ukrainan ja Venäjän osuus maailman vehnän viennistä on liki kolmannes. Viljakaupan vaikeutuminen tulee nostamaan ruoan hintaa myös Suomessa. Myös polttoaineen hinnoissa voidaan vielä nähdä uusien haamurajojen rikkoontumisia ja hampaita kiristellään bensapumpuilla jatkossakin. Öljylämmitteisten talojen kustannukset nousevat ja myös sähkön hintaan kohdistuu nousupainetta. Ukrainan tilanne voi johtaa siihen, että korjaushankkeita lykätään kohonneiden raaka-aine- ja tarvikehintojen vuoksi, vaikka toisaalta kannustimet ovatkin korkeammat vaihtaa pois kalliista lämmitysmuodoista”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kertoo.