Hypon reaktio: Asuntojen hintalasku alkanut

”Asuntojen hinnat kääntyivät laskuun elokuussa koko maassa ja pk-seudulla, eikä pahin ole ohi. Asuntokauppa hyytyy uhkaavasti ja myyntiajat kasvavat – molemmat ennakoivat laskun syvenemistä. Kotitalouksia painavat nyt nopeasti nousseet korot ja elinkustannukset”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus toteaa.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen koko maassa elokuussa 1,4 prosenttia heinäkuusta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 0,4%, kun koko maassa päästiin vaisun vertailukohdan ansiosta vielä plussalle. Tilastokeskus totesi samalla kiinteistönvälittäjien kautta tietojen mukaan asuntokaupan sukeltaneen 9 prosenttia viime vuodesta.

”Epävarmuutta riittää myös jatkosta, sillä euriborien tai inflaation osalta huippua ei ole vielä saavutettu. Mikään alue tai asuntotyyppi ei ole suojassa korkojen ja asumiskustannusten kipeältä yhdistelmältä. Hypo ennakoi jo elokuun katsauksessa hintojen kääntyvän laskuun pk-seudulla ja koko maassa ensi vuoden lopulle asti. Suurempikin sukellus hinnoissa on mahdollinen, mikäli ennätyksellinen työllisyys taittuu taloustaantuman mukana. Mahdollisuudet pehmeään laskuun ovat valitettavasti vähentyneet Suomen asuntomarkkinoilla, mikä näkyy kuluttajien luottamuksen romahduksena historiallisiin pohjalukemiin ja asunnon ostoaikeiden valahtamisena matalimmalle tasolle yli viiteen vuoteen. Asuntojen hinnat luisuvat, mutta reaalihinnat sukeltavat kovinta vauhtia finanssikriisin jälkeen. Asuminen tuleekin suhteessa muuhun kulutukseen edullisemmaksi ja keskipalkalla saa enemmän neliöitä kuin pitkään aikaan myös suurissa kaupungeissa. Suhteessa inflaatioon tai palkkoihin nähdään asuntojen hinnoissa loppuvuonna isoin romahdus sitten 1990-luvun laman”, Brotherus ennakoi.