Digitaalinen asuntokauppa etenee – Hypo rahoitti Suomen ensimmäisen ”sähköisen osakekirjan” asuntokaupan

Hypo on rahoittanut asuntokaupan, jossa kaupan kohteena oli osakehuoneistorekisteriin kirjattu sähköinen merkintä asunnon omistuksesta, arkikielellä ajateltuna ”ns. sähköinen osakekirja”. Kauppa tehtiin Turussa torstaina. Myydyn huoneiston rekisterimerkintä tuli Hyposta nostettavan asuntolainan vakuudeksi.

Hypo on ensimmäisenä pankkina nyt rahoittanut asuntokaupan, jossa ei käytetty ollenkaan paperista osakekirjaa, vaan tiedot omistuksesta ja hallintaoikeudesta olivat sähköisessä muodossa Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä osakehuoneistorekisterissä. Sähköinen huoneistotietojärjestelmä parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta, ja tätä kautta myös asuntokaupan nopeutta, koska paperisia dokumentteja ei allekirjoiteta tai liikutella.

Jatkossa asunnon ostaja huomaa yhä useammin, ettei saa totutusti osakekirjaa osoitukseksi omistuksestaan, vaan se korvautuu sähköisellä merkinnällä osakehuoneistorekisterissä. Tilannetta voi verrata osakeomistuksiin, joista omistaja ei ole enää pitkään aikaan saanut osakekirjaa itselleen, vaan omistus näkyy arvo-osuustilillä.

Digitaalinen asuntokauppa tulee mahdolliseksi, kun huoneistotietojärjestelmän käyttöönotto etenee.  Ennen tämän vuoden alkua perustetut eli vanhat asunto-osakeyhtiöt ovat voineet toukokuun alusta alkaen siirtää osakeluettelonsa eli tiedot omistajista järjestelmään. Alkuvaiheessa tiedot siirretään Maanmittauslaitoksessa yksitellen, mutta tämän vuoden loppuun mennessä tulee käyttöön sähköinen palvelu, jonka avulla tietojen siirto taloyhtiöistä, osakehuoneistoista sekä niiden omistajista ja panttauksista yleistyy, koska siirtäminen nopeutuu ja yksinkertaistuu merkittävästi.

Ensimmäisenä huoneistotietojärjestelmään tulivat uudet, 1.1.2019 jälkeen perustetut taloyhtiöt, jotka on perustettu Patentti- ja rekisterihallituksen YTJ-palvelussa sähköisesti. Paperisia osakekirjoja ei ole enää painettu näiden yhtiöiden osakehuoneistoille, vaan niiden omistaja- ja panttausmerkinnät näkyvät huoneistotietojärjestelmässä.

Lisätietoja:

Sami Vallinkoski, pankinjohtaja
puh.  040 740 6598

Subscribe
Notify of

0 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments