Hypon reaktio: Työmarkkinoilla taotaan kuumaa rautaa, vaikka taantuma kolkuttelee jo ovella

”Työllisyysaste jatkoi nousuaan lokakuussa ja on korkeimmillaan sitten 1990-luvun alun. Työllisten määrä ei ole kausivaihtelu huomioiden ollut koskaan näin korkea Suomen historiassa. Vaikka avoimien työpaikkojen määrä kääntyi laskuun heinä–syyskuussa, on se yhä viime vuoden tasolla. Osaavia käsipareja kysytään edelleen etenkin hoito- ja opetusalalla sekä ravintoloissa”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvaa.

Kausitasoitettu työllisyysasteen trendi nousi lokakuussa 74,4 prosenttiin ja työttömyys asettui 6,9 prosenttiin, kun syyskuussa oltiin vastaavassa 74,1 prosentin työllisyys-, mutta 7,0 prosentin työttömyysasteessa.

Työllisyyden kasvu selittyy osin myös vuokratyön ja määräaikaisten osa-aikatöiden kasvulla. Työmarkkinat reagoivat talouden käänteisiin tyypillisesti hitaasti. Taantuman ennakoidaan iskevän Suomen talouteen jo vuodenvaihteessa ja ensi vuodesta on tulossa varmasti vaikea, mutta talous voi sen jälkeen myös toipua yllättävän nopeasti energiakriisin helpottaessa. Taantuman tullen vuokratyö vähenee, mutta se ei riitä romahduttamaan työllisyyttä, kuten kävi taannoin 90-luvulla pitkäaikaisin seurauksin. Rakennusalan henkilökuntaodotus on ollut jopa nousussa ja teollisuuden tilauskantakin yhä pitkän keskiarvonsa yläpuolella. Talouden signaalit ovat tällä hetkellä monella tapaa hyvin ristiriitaiset ja epävarmuus suurta, mutta syvää lamaa ei ole kuitenkaan onneksi näköpiirissä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.