Hypon reaktio: Myöhästyikö USA:n keskuspankki – katkeaako inflaatioankkurin köydet myrskyssä?

”USA:n keskuspankki Fed nosti odotetusti ohjauskorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä. Korko laskettiin nopeasti nollille maaliskuussa 2020 koronapandemian talousiskua tehokkaasti torjumaan. Nyt talous on kuitenkin toipunut koronakuopasta ja ylittää jo aiemman vakaan nousu-uran. Ylikuuma talous näkyy yli 10 prosentin nimellisenä kasvuna ja siten vääjäämättä ylikorkeana inflaationa”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa Hypon reaktiossa.

“Nyt hinnat nousevat USA:ssa jo 7,9 prosentin vauhdilla, eikä nopeaa laskua ole nähtävissä. Vastaavaa on viimeksi nähty 1980-luvulla. Fedin tulisi toimia tiukemmin ja ripeämmin, jotta talous- ja inflaatiokehitys vakautuu. Euroopassa ylikuumeneminen ei ole yhtä akuuttia, mutta täälläkin kaivataan EKP:ltä toimia pitämään inflaatioankkurin köydet kiinni myrskyn keskellä. Muuten Suomi-laivakin suuntaa kohti karikoita”, hän jatkaa.

USA:n keskuspankki Fed nosti ohjauskorkoaan 0,00-0,25 prosentin haarukasta nyt 0,25-0,50 prosenttiin. Samalla keskuspankki nosti odotuksiaan korkojen tulevasta kehityksestä.

”Nyt nähty korkojen nosto on vasta ensiaskel korkeampien korkojen maailmaan. Euroalueella EKP otti odotuksia tiukemman linjan viime viikolla ja plussalle nousevat euriborit sekä ensimmäinen koronnosto palasivat pöytään loppuvuodelle 2022. Euroalueellakin inflaatio käy turhan nopeana ja inflaatio-odotukset ovat nousseet yli 2 prosentin tavoitteen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan nostaa inflaatiota ja hidastaa taloutta, mutta tärkeintä keskuspankille on taata talouden vakaus ja pitää inflaatio-odotukset ankkuroituina tavoitteen mukaiselle tasolle. Nyt keskuspankit pelkäävät, että Ukrainan sodan takia nouseva energian ja ruoan hinta katkaisee jo valmiiksi venytetyn luottamuksen inflaatiokuminauhan. Taantuman riski vuosille 2023-2024 onkin kohonnut merkittävästi”, Brotherus päättää.