Hypon reaktio: Kuluttajahinnat kertovat nyt kahta eri tarinaa

”Inflaatio rauhoittui maaliskuussa tasolle, jota alempana on oltu viimeksi viime elokuussa. Samaan aikaan korkojen nousu kuormittaa asuntovelallisia tavalla, jota ei ole nähty koko kuluttajahintaindeksin historiassa. Kun energian ja ruoan hintavaihteluista puhdistettu pohjainflaatio jatkoi nousuaan, on taistelu yhä pahasti kesken. Kuluttajan kannattaakin olla kiinnostunut myös pohjainflaatiosta, joka kertoo hintapaineiden laaja-alaisuudesta”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen korostaa.

Etenkin euroalueen pohjainflaation nousu johtaa tyypillisesti myös korkotason kohoamiseen ja siten kuluttajien köyhtymiseen.

Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat maaliskuussa 7,9 prosenttia, kun helmikuussa hinnat nousivat 8,8 prosentilla. Asuinkustannukset nousivat 10,6 prosenttia, mikä selittyy etenkin korkokustannusten nousulla ja viime vuotta kalliimmalla sähkön hinnalla. Asumismenot ovat kuluttajahintaindeksin suurin yksittäinen alaerä, ja ne muodostavat noin neljäsosan kokonaisindeksistä. Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta ylsi maaliskuussa 6,9 prosenttiin, kun helmikuussa oltiin 8,5 prosentissa.

”Näyttäisi siltä, että eläkeläiset, opiskelijat tai muuta elinkustannusindeksiin sidottua etuutta saavat henkilöt ovat korkean inflaation oloissa suhteellisia voittajia, kun tavallisen palkansaajan ansiot reagoivat kohonneisiin hintoihin huomattavasti hitaammin. Kun työssäkäyvä tienaaja köyhtyi viime vuonna ennätyksellisesti ja kamppailee tänä vuonna palkallaan rinta rinnan kohoavien hintojen kanssa, on esimerkiksi kansaneläkeindeksiä tarkistettu kaksi kertaa vuodessa. Tarkistuksia on tarvittu tukalassa tilanteessa, kun ruoan hinnan nousu on koetellut etenkin pienituloisia. Samalla ostovoiman lasku on kuitenkin ollut suurinta juuri palkansaajilla, joilla on harteillaan paljon asuntolainaa ja rutkasti pakkaselle painunut reaalipalkka. Pohjainflaatio piinaa siis meitä vielä, kun tehdyt palkankorotukset siirtyvät tuotteiden ja palveluiden hintoihin,” Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.