Hypon reaktio: Asuntovelallisen inflaatio on muita alhaisempi

”Kuluttajahinnat nousevat nyt hyvin hitaasti, kun lainakorkojen lasku sekä sähkön ja polttonesteiden halpeneminen tuovat helpotusta kuluttajien kukkaroihin. Asuinkustannukset ovat laskeneet puoli vuotta, vaikka hoitovastikkeiden nousu kohottaakin osaltaan inflaatiota yhdessä sairaalamaksujen, savukkeiden ja kahvin hintojen nousun kanssa. Asuntovelallisen kohtaama kuluttajahintainflaatio on nyt velatonta kotitaloutta alhaisempi”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen kuvailee.
Tilastokeskuksen mukaan kuluttajahinnat kohosivat huhtikuussa 0,5 prosenttia, kun maaliskuussa hinnat nousivat myös 0,5 prosentilla. Asuinkustannukset laskivat 2,6 prosenttia, ja asuntolainakorot laskevat nyt kansallista kuluttajahintaindeksiä. Viime elokuusta alkaen inflaatioluku nousi sähkön hintaindeksin laskentaan tehdyn korjauksen seurauksena, ja arvonlisäverokantojen korotukset näkyvät luvuissa viime syyskuusta ja kuluvan vuoden tammikuusta lähtien. Yleisen alv-kannan nousu tuli voimaan 1.9.2024. Alennettuun alv-kantaan kuuluvien tuotteiden ja palveluiden nousu 10 prosentista 14 prosenttiin tapahtui puolestaan 1.1.2025.
Ennakkotieto euroalueen inflaatiosta oli huhtikuussa 2,2 prosenttia, kun Suomen osalta vastaava yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi asettui 1,9 prosenttiin. Yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi kiintein veroin oli huhtikuussa 0,9 prosentin tasolla, eli veromuutokset kohottavat nyt inflaatiota prosenttiyksiköllä. Arvonlisäverojen nostot selittävätkin leijonanosan kuluttajien kohtaamasta inflaatiosta.
”Vajaa kolmannes kuluttajien kulutuskorista muodostuu yksinomaan asumisesta ja yhteensä yli puolet asumisen, elintarvikkeiden ja liikenteen kulutusmenoista. Kun asuntolainakorkojen nousu nosti osaltaan kotitalouksien asumisen kulutusosuutta vielä pari vuotta sitten, kääntyivät asumismenot laskuun viime vuonna. Asuntovelallisten deflaatio jatkuu tänäkin vuonna koittavien korontarkistusten myötä. Laskevien korkojen lisäksi palkkojen nousu yleistä kustannustasoa nopeammin tukee kotitalouksien kulutusmahdollisuuksia ja kohottaa kansantalouden kasvua vallitsevasta epävarmuudesta huolimatta”, Hypon pääekonomisti Juho Keskinen arvioi.