Hypon reaktio: Asuntolainakanta laski syyskuussa – koroissa nähtiin poikkeuksellinen käänne

”Kotitalouksien asuntolainakanta on laskenut yhtäjaksoisesti koko vuoden tammikuusta asti. Selitys lainakannan poikkeukselliseen laskuun löytyy lainanostoista. Kun uudet asuntolainanostot ovat laskeneet selvästi lainanlyhennyksiä enemmän, on kanta pienentynyt. Samaan aikaan lyhennysvapaat eivät ole kääntyneet kasvuun ja kuluttajien maksukyky on säilynyt hyvänä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Suomen Pankki julkisti uudet tiedot asuntolainojen nostoista ja koroista. Tavallisia asuntolainoja nostettiin syyskuussa 1,03 miljardilla eurolla ja sijoitusasuntolainoja 101 miljoonalla eurolla. Asuntolainakanta laski 1,8 prosenttia vuoden takaisesta. Asuntolainakannan keskikorko oli 3,86 prosenttia ja uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko 4,65 prosenttia.

”Asuntomarkkinat ovat nyt monella tapaa uuden edessä. Tällä viikolla julkaistut lokakuun tiedot kuluttajien asunnonostoaikeista seuraavan vuoden aikana ovat mitä todennäköisimmin tämän hetken todellisia aikomuksia matalammat, sillä kuluttajien tunnelmat on mitattu kuun alkupuolella ennen hallituksen yhtäkkiä julkistettua esitystä asuntokaupan varainsiirtoverokantojen laskemisesta. Kun vielä lokakuussa ennen keskuspankin kokousta kuluttajat näkivät ajankohdan lainanoton kannalta hyvin hankalaksi, kääntyivät korkotunnelmat eilen, kun 12 kuukauden euribor laski historiallisesti 6 kuukauden euriborkoron alapuolelle ensi kertaa sitten maaliskuun 2008. Johdannaismarkkinoiden pitkät korot ovat ennakoineet korkojen laskevan pidemmällä aikavälillä jo hyvän aikaa, mutta nyt korko-odotuksissa on EKP:n ohjauskorkojen lasku ensi vuoden aikana. Yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin tuoreet ennakkotiedot Suomen lokakuun inflaatiosta ovat jo hyvin lähellä EKP:n yleistä kahden prosentin tavoitetasoa ensi kertaa sitten syksyn 2021. Inflaation rauhoittuminen meillä on varmasti kuluttajien mieleen, mutta samalla rahapolitiikan kireä viritys uhkaa juuri Suomen taloutta ja työllisyyttä”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen kuvailee.