Hypon reaktio: Asuntokaupan alakulo jatkuu, mutta patoumat puretaan aikanaan

”Asuntokaupan alakulo jatkuu ainakin alkuvuoden, kun korot, kulut ja runsaslukuiset uudet kodit painavat hintoja. Tiedämme jo nyt, että Ukrainassa käytävän sodan syttymisen jälkeen on Suomessa jäänyt toteutumatta yhteensä yli 8000 osakeasunto- ja omakotitalokauppaa vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Kevään jatkuessa vaikeana voi tällainen patouma kasvaa pahimmillaan jopa liki 20 000 asuntoon”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen arvioi.

Moni lykkääkin nyt ostopäätöstään, vaikka tarve asunnonvaihdolle olisi jo olemassa. Asuntonäytöt alkavat taas kiinnostaa, kunhan korkojen kiito ja inflaatio tulkitaan taittuneeksi myöhemmin tänä vuonna.

Tilastokeskus kertoi asuntojen hintojen laskeneen koko maassa joulukuussa yli 5 prosenttia kesäkuun huipulta. Verrattuna viime vuoteen hinnat laskivat pk-seudulla 4,5 prosenttia, kun koko maassa hinnat hyytyivät 2,5 prosentilla. Tilastokeskus kertoi myös kiinteistönvälittäjien kautta tehtyjen asuntokauppojen sukeltaneen vajaalla 40 prosentilla viime vuodesta.

”Kun korkokehitys ja voimakas uudistuotanto iskevät asuntojen hintoihin etenkin kasvukeskuksien arvokohteissa, ovat heilahtelut lämmityskustannuksissa tehneet kuluttajista varovaisempia, mikä heijastuu suurten omakotitalojen kauppaan. Energiatehokkaan edelläkävijän voi yhä saada kaupaksi hyväänkin hintaan, kun taas peruskorjausta vailla olevat kohteet jäävät aiempaa useammin myymättä. Sijoittajien siirryttyä ostajista myyjiksi, on oman kodin etsijöiden neuvotteluasema kiistatta parantunut ja pieneen kotiin pääseekin nyt käsiksi aiempaa helpommin ja huokeammin. Ostajalla on aiempaa parempi mahdollisuus myös suojata itsensä kahden asunnon loukulta tekemällä ostotarjouksensa ehdollisena. Markkinatilanne tavallaan kasvattaa loukun riskiä, mutta mahdollistaa samalla myös siltä suojautumisen, kun kiire ostotarjouksen tekemisessä on poistunut”, Hypon ekonomisti Juho Keskinen huomauttaa.