Hypon reaktio: Asumisväljyys historiallisiin lukemiin, ahtaasti asuu yhä harvempi kotitalous

”Asumisväljyys kasvoi viime vuonna isoissakin kaupungeissa ja suomalaiset asuvat nyt väljemmin kuin kertaakaan aiemmin. Ahtaasti asuvia kotitalouksia on puolestaan enää 7% koko väestöstä ja Helsingissäkin alle 10%, mitkä ovat historiallisen matalia lukemia. Syy suurempaan väljyyteen löytyy runsaasta rakentamisesta ja vähäisestä väestönkasvusta”, Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus arvioi.

Tilastokeskus kertoi keskipinta-alan henkeä kohti nousseen koko maassa 41,5 neliömetriin ja Helsingissä 34,5 neliömetriin vuoden 2021 lopussa.

“Korona-aika ei pysäyttänyt rakentamista, vaan koteja valmistui 37 000 kappaletta ja samalla väestö kasvoi vain reilulla 14 000 hengellä. Tänä vuonna kehitys kiihtyy, sillä valmistuneita asuntoja nähdään vuonna 2022 eniten sitten vuoden 1991. Asuntomarkkinoilla keskeinen ilmiö viime vuodet on ollut hyvätuloisten suuremmat asunnot työhuoneella. Asumisväljyys onkin kasvanut likimain koko maassa. Kehitys on ajanut monet isompaa asuntoa kaipaavat muuttamaan hieman etäämmälle hintojen noustessa etenkin halutuimmissa kaupungeissa Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Hintojen suurimmat nousut kasvukeskuksissa kertovat, että kaupunkien vetovoima vain kasvoi korona-aikana”, Brotherus toteaa.