Kasvukaupungit yllättävät ja ylittävät itsensä

08:00

Hypon Asuntomarkkinakatsaus 3/2017.

Asuntomarkkinoiden magneetit vetävät vahvemmin kuin uskoimmekaan. Kasvuveturina jatkaa pääkaupunkiseutu perässään Tampere ja Turku. Oulu ja Jyväskylä täydentävät Suomen kasvuviisikon, jossa väestö kasvaa, talous toipuu ja asuntokauppa käy. Huomio kohdistuu nyt keskisuurten sarjaan, jotka hakevat suuntaa. Perää pitää puolestaan kolme kärvistelevää kaupunkia: Kouvola, Kajaani ja Kotka.

Helsinki ja Tampere kasvavat väestöennustetta vahvemmin. Nyt nousu ylittää jopa kaupunkien omat tavoitteelliset tasot. Määrällisen kasvun lisäksi tapahtuu rakenteellista muutosta: jopa lapsiperheet hakeutuvat keskustoihin esikaupunkialueiden sijaan. Kaupunkien kasvun tuleekin kurkottaa jatkossa ylös, ei sivuille. Pasila, Kalasatama ja Tampereen Kansi hyviä ensiaskelia uudella tiellä.

Lue koko katsaus tästä linkistä >

Kommentit: 9 kpl
 1. Esa says:

  Missä noin komeat näkymät!

  Kiitos hyvistä analyyseistä.

 2. Anonymous says:

  Hei Esa!
  Kävimme Hypon tiimillä kuumailmapallon kanssa 600 metriä Helsingin-seudun kattojen yllä. Käy katsomassa video: Hypon etusivulta pääset kuvalliseen kerrontaan.

  terv. Juha L

 3. Arto Salmela says:

  hyvä katsaus
  Helsingin ylikasvu johtuu siitä, että asumisväljyys lievästi putoaa

 4. Arto Salmela says:

  Siis Helsingin kasvusta osa tulee asumisväljyyden lievän laskun takia

 5. Maakuntien mies says:

  Kyllä me samassa veneessä olemme. Olisi vaikea kuvitella sellaista tilannetta, että koko maa voisi menestyä ilman Helsingin seudun menestystä. Ja päinvastoin: Ei Helsingin seutu voi menestyä ilman muuta maata. Monilla toimialoilla ei ole kovin hyviä edellytyksiä Helsingin seudulla, kuten metsäteollisuudella. Me olemme verkottunut talous, ja kaikki hyötyvät, kun yksi osapuoli hyötyy.

 6. Antti says:

  Työ- ja elinkeinoministeriön ennakkotietojen perusteella voimakkaimpia kasvajia taloudessa ovat Lappi, Kainuu, Keski-Pohjanmaa ja Varsinais-Suomi. Näissä maakunnissa yritysten liikevaihdon kasvu on ollut keskimäärin 13–17 prosenttia.

 7. Antti says:

  Työvoimaa tarvitaan Manpowerin työantajakyselyn mukaan ympäri Suomea. Itä-Suomen työmarkkinoista ennustetaan kuitenkin vahvimpia viimeisessä kyselyssä (indikaattori 17 prosenttia). Länsi- ja Etelä-Suomessa työllistämisaikeet ovat kohtuulliset (indikaattorit 8 ja 6 prosenttia) ja Pohjois-Suomessakin varovaisen positiiviset (indikaattori 4 prosenttia).

 8. Syrjäytynyt says:

  Sa­mal­la kun kau­pun­geil­la on en­tis­tä pa­rem­mat edel­ly­tyk­set luo­da maa­ham­me ta­lou­del­lis­ta kas­vua ja hy­vin­voin­tia, kes­kit­ty­vät myös mo­net so­si­aa­li­set on­gel­mat kau­pun­kei­him­me. Eri­ar­vois­tu­mis­ke­hi­tys, mo­ni­kult­tuu­ri­suu­des­ta juon­tu­vat jän­nit­teet tai vaa­de kau­pun­kien kas­vun kes­tä­vyy­des­tä ovat vain esi­merk­ke­jä.

 9. Muuttaja says:

  Muuttoliike on jatkuvaa. Ensin muutetaan Suomessa muutamaan kasvukeskukseen, niistä väki vähitellen valuu pääkaupunkiseudulle, ja lopulta Helsinki-Vantaan kautta muuttoliike jatkuu ulkomaille.

Kommentoi

 

Tilaa Asuntoneuvola-blogi sähköpostiisi!