Asuntolainan syvin olemus

Asunnon ostaminen omaksi lainarahoituksen avulla on säästämistä itselleen. Asuntolainan avulla pääsee käyttämään jo tänään vähitellen omaksi muuttuvaa ja toivottavasti hyvin arvonsa säilyttävää omistusasuntoaan. Tarpeen tulleen omaisuutta voi myös realisoida esim. eläkeläisen Hypon Seniorirahoitusohjelman avulla. Päätös siitä, kuinka pitkän laina-ajan haluaa, ratkaisee oman säästämisasteen. Mitä suurempi lainatarve on tuloihin nähden, sen pidempi laina-aika on järkevä. Pitkä asuntolaina antaa pelivaraa muuhun elämiseen.

Tie Ensiasuntoon

Oma asunto on pitkän päälle aina edullisin vaihtoehto. Maksamalla asuntolainaa säästää itselleen omaisuutta. Asuntolainan korot ovat verovähennyskelpoisia, vuokrasta verovähennystä ei saa. Oma asunto kannattaakin pyrkiä hankkimaan heti, kun oman talouden edellytykset ovat kunnossa. Säännölliset tulot ovat tällöin tärkein tekijä. Lainamäärää ja kuukausierää miettiessä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, ettei kuukausittainen maksuerä saisi nousta yli 40 -45 %:n kuukausittaisista nettotuloista. Korkotason muutosten vaikutus kuukausierään kannattaa huomioida stressitestein.

Tietoa asuntosijoittajalle

Asuntosijoittaminen on matalan riskin pitkäaikaissijoittamista, jossa tuotto muodostuu vuokratuloista ja mahdollisesta asunnon arvonnoususta. Parhaimmillaan asuntosijoittaja pystyy maksamaan ostetun sijoitusasunnon kokonaan vuokratuloilla ts. vuokralainen maksaa lainan puolestasi. Aikanaan velaton sijoitusasunto turvaa tasaisella vuokratuotolla esim. eläkepäiviesi elintason.