Kysymyksiä ja vastauksia säästämisestä
Onko minulla varaa panna euroja syrjään?

Lue Säästäjän ABC, niin tiedät enemmän

Säästäjän ABC

Säännölliseen säästämiseen kannattaa opetella ja sitä kannattaa vaalia. Varsinkin suunnitelmallinen säästäminen tuo lisäarvoa ja joustavuutta elämään. Sen voi karkeasti jakaa kolmeen luokkaan.

 1. Voit suunnitelmallisesti säästää asuntoa, remonttia, harrastuksia tai matkailua varten. Päämäärätietoisuus ja säännöllinen säästäminen palkitsee.
 2. Voit säästää turvataksesi omaa elämääsi ja luodaksesi joustavuutta yllättävien tapahtumien varalle. Sitä voi hyvin kutsua myös puskuriksi tai varakassaksi. Varakassaa voi käyttää kalliimpiin kertahankintoihin, esimerkiksi äkillisiin korjaushankintoihin, tai sillä voi turvata normaalia elämää sairauden tai elämänkolhujen varalta. Puskuri suojaa säännöllisten maksettavien kulujen nousuilta, niistä voi mainita esimerkiksi asumiskulut: asuntolainojen korot, hoitovastikkeet, vuokrakustannukset ja energiakulut. Varakassaa on hyvä olla myös silloin, kun jäät eläkkeelle.
 3. Voit säästää lapsille turvataksesi heidän tulevaisuuttaan, elintasoaan ja auttaaksesi heitä tulevissa isoissa hankinnoissa. Jo pienistä kuukausittaisista säästöistä kertyy ajan mittaan huomattavan isoja potteja.

Suosituin talletustilimme on Hypo Talletustili, joka sopii erinomaisesti jatkuvaan, suunnitelmalliseen säästämiseen ja toimii joustavasti myös puskurina. Hypo Talletustilin korko on erittäin kilpailukykyinen. Tilille voit tallettaa vapaasti ja nostaa kuluitta ilman rajoituksia (jos nosto on yli 50 000 euroa, siitä tulee ilmoittaa kolme pankkipäivää etukäteen).

Asuntosäästötileissämme on lisäksi kannustavia korkoehtoja – ajankohtaisista koroista kannattaa kysyä lisää konttorista. Tilin voit avata lahjana nuorelle tai lapselle ja jopa vastasyntyneelle. Vanhemmat, isovanhemmat, kummit ja lapsen muut läheiset voivat yhdessä säästää lapselle.

Hypossa voit myös avata ASP-tilin, joka on ensimmäinen askel kohti omaa asuntoa. Hypon asiantuntijat laativat sinulle säästämissuunnitelman ja ovat tukenasi ensimmäisen oman asunnon hankinnassa.

Usein kysyttyä talletustileistämme

Kun kaipaat lisätietoja, ota yhteyttä Hypon asiakaspalveluun – puh. 09 228361 tai sähköpostilla hypo@hypo.fi.

Hypo Talletustili – Tuottava säästämisen erikoistili

 1. Mikä on Hypo Talletustilin korko?

  Hypo Talletustilin korko on 0,25 % – korkoehto Hypo Prime (0,05 % 16.11.2020 alkaen) + 0,20 %. Korko lasketaan päiväsaldolle.

 2. Miten voin avata tilin?

  Tilin voit avata vaivattomasti verkkosivujemme hypo.fi kautta, siihen tarvitset vain verkkopankkitunnukset. Tilinavauksen yhteydessä voit kätevästi tehdä ensitalletuksen, minkä jälkeen saat kirjeessä tai sähköpostissa maksuohjeen, jonka avulla voit tehdä jatkotalletuksia. Voit myös varata ajan asiantuntijalle konttorillemme: puh. 09 228 361 tai sähköpostilla: hypo@hypo.fi.

 3. Miten voin nostaa rahaa tilitä?

  Nostopyynnön voit tehdä puhelimella, Hypon verkkopankissa tai asiakasviestin kautta. Tarvitset toiseen kotimaiseen maksuliikennepankkiin ns. vastatilin, jonne siirrämme nostettavan summan.

 4. Kuinka monta nostoa voin tehdä vuodessa?

  Nostojen määrää ei ole rajoitettu. Otathan huomioon, että talletustili ei ole käyttelytili, joten tililtä ei voi suoraan esimerkiksi maksaa laskuja.

 5. Mitä tilin käyttö maksaa?

  Talletustilin avaus, käyttö ja lopetus eivät maksa mitään. Muut tiliin liittyvien maksujen ja palkkioiden määrät ilmenevät kulloinkin voimassa olevasta palveluhinnastosta.

 6. Onko talletustilissä minimitalletusmäärää?

  Hypo Talletustilissä ei ole minimitalletusmäärää.

 7. Mistä voin seurata tilini tapahtumia?

  Tilin tapahtumia voit seurata kätevästi Hypon verkkopankissa. Mikäli tilillä on ollut tapahtumia (talletuksia tai nostoja) saat kerran kuukaudessa tiliotteen, josta voit seurata tilitapahtumia.

 8. Miten saan verkkopankkitunnukset?

  Hypon verkkopankkitunnukset voit tilata kätevästi kotisivujemme kautta tästä. Tunnukset eivät maksa mitään toistaiseksi.

 9. Kuinka turvallinen tili on?

  Hypon tilejä suojaa suomalainen talletussuojajärjestelmä. Talletussuojasta voit lukea lisää Hypon sivulta ja Rahoitusvakausviraston sivulta

Hypo Baby – arvokas sijoitus tulevaisuuteen

 1. Mikä on Hypo Baby -tilin korko?

  Hypo Baby -tilin korko on 0,55 % – korkoehto Hypo Prime (0,05 % 16.11.2020 alkaen) + 0,50 %. Säännöllisesti jatkuva, kuukausittainen tallettaminen palkitaan joka neljäs vuosi Hypo Bonus-lisäkorolla. Talletuksen avausta seuranneiden jokaisen 36 kalenterikuukauden jakson jälkeen tilin korkoehto on 12 kuukauden ajan 0,25 % tilisopimuksen mukaista korkoehtoa parempi, jos tilille on kunkin näiden 48 kalenterikuukauden aikana tehty talletus.

 2. Kenelle voin avata tilin?

  Hypo Baby -tili avataan alaikäiselle lapselle lahjoitustarkoituksessa. Tili voidaan avata vastasyntyneelle tai lapselle.

 3. Kuka voi avata Hypo Baby-tilin?

  Hypo Baby -tili avataan lahjana lapselle, ja sen voivat avata esimerkiksi isovanhemmat, vanhemmat tai kummit. Tilille voivat säästää kaikki läheiset, jotka haluavat olla mukana tukemassa lapsen tulevaisuutta ja esimerkiksi oman ensiasunnon unelman toteuttamista.

 4. Voinko tehdä tililtä nostoja?

  Tilinomistajalla tai hänen edunvalvojillaan ei ole oikeutta käyttää tiliä ennen kuin tilinomistaja täyttää 18 vuotta.
  Lue lisää Hypo Baby -tilistä

Hypo Teini – lentävä lähtö asuntosäästämiseen

 1. Mikä on Hypo Teini -tilin korko?

  Hypo Teini -tilissä on asuntosäästämiseen kannustava korko, joka on 0,55 % – korkoehto Hypo Prime (0,05 % 16.11.2020 alkaen) + 0,50 %.

 2. Kenelle voin avata tilin?

  Tilin voi avata kaikille 12 vuotta täyttäneille jatkuvan säästämisen välineeksi. Tili on tarkoitettu tavoitteelliseen asuntosäästämiseen.

 3. Kuka voi avata Hypo Teini -tilin?

  Ainoastaan lapsen edunvalvojat voivat avata lapselle Hypo Teini -tilin mikäli tiliin liitetään käyttöoikeuksia. Hypo Teini -tilin voit kuitenkin avata myös lahjoitustarkoituksessa, jolloin tilinavaajina voivat olla esimerkiksi isovanhemmat tai kummit. Tällöin ainoastaan tilinomistaja voi tehdä nostoja, kun hän on täyttänyt 18 vuotta.

 4. Voiko tililtä tehdä nostoja?

  Tililtä voi tehdä nostoja, mutta silloin nostoista peritään nostoprovisio, jos tilivaroja nostetaan muihin tarkoituksiin kuin Hypossa olevan ASP-tilin säästöjen kartuttamiseen. Nostoprovisio on 3 % noston määrästä. Mikäli Teini-tili on avattu lahjoitustarkoituksessa, tililtä voi tehdä nostoja vain tilinomistaja tultuaan täysi-ikäiseksi.

Lue lisää Hypo Teini -tilistä

Hypo ASP -tili

 1. Mitkä ovat ASP-säästämisen hyödyt?

  ASP-tili auttaa sinua pääsemään kiinni asuntolainaan: ASP-lainan vakuudeksi riittävät useimmiten ostettava asunto ja valtiontakaus. Saat ASP-lainalle valtion korkotukea 10 vuoden ajan (korkotuki 70 % siitä ASP-lainan koron osasta, joka ylittää 3,8%). ASP-korkotukilainan korko on alempi verrattuna tavalliseen asuntolainaan.

 2. Kuinka paljon Hypo maksaa korkoa tilille? Miten lisäkorko lasketaan?

  Hypo maksaa ASP-säästöillesi 1,0 prosenttia talletuskorkoa sekä kiinteän 4,0 prosentin lisäkoron, kun olet saavuttanut talletustavoitteesi ja tehnyt asuntokaupat tai saanut omakotitalosi valmiiksi. Sekä talletuskorko että lisäkorko ovat tällöin verovapaita. Lisäkorko maksetaan ensimmäiseltä tilinavausvuodelta ja viideltä seuraavalta kalenterivuodelta.

 3. Kuinka paljon minun täytyy säästää tilille?

  Säästösumma on 150–3000 euroa, jotka tulee tallettaa tilille vähintään kahdeksan vuosineljänneksen aikana, mutta niiden ei tarvitse olla peräkkäisiä. Voit saada edullista ASP-lainaa, kun olet säästänyt määrätietoisesti ja säännöllisesti vähintään 10 prosenttia asunnon hankintahinnasta.

 4. Kuka voi avata ASP tilin?

  ASP-säästämisen voit aloittaa, jos olet 15–39-vuotias, etkä ole aiemmin hankkinut vastikkeellisesti (kaupalla) puolta (50 %) tai enemmän asunnosta. 15–17-vuotias voi aloittaa ASP-säästämisen omalla työllä ansaituilla varoilla.

 5. Mitä vakuuksia Hypo vaatii ASP-lainan vakuudeksi?

  Käytännössä ASP-lainan vakuutena ovat ostamasi asuntosi ja valtiontakaus, etkä tarvitse muita takaajia. ASP-lainan maksimimäärät vaihtelevat eri paikkakunnilla.

Lue lisää Hypo ASP -tilistä