Asuntosijoittajien velat jo 20 miljardia euroa

00:01

Lue Asuntomarkkinakatsaus klikkaamalla tästä >

Ammattimaisten asuntosijoittajien ja kotitaloussijoittajien velat ovat kasvaneet kummassakin ryhmässä noin 10 miljardiin euroon eli yhteensä jo 20 miljardiin.

”Velkamäärä on suurempi kuin aiemmin on arvioitu ja kasvuvauhti kiivasta. Kasvava osa velasta on otettu taloyhtiöiden kautta”, Hypon pääekomisti Juhana Brotherus kertoo.

Kotitalouksen nopeasta velkaantumisesta on kannettu huolta viime vuosina, mutta tavallisten kotitalouksien asuntovelka ei ole juurikaan kasvanut, sillä paljon huomiota kerännyt taloyhtiöidenkin velan lisäys on pääosin sijoittajien vastuulla.

”Kesällä kiristyvä lainakatto näyttäytyy kyseenalaisessa valossa, koska nyt hillitään oman asunnon ostoa, vaikka korostetusti sijoittajien velat ovat kasvaneet”, Brotherus huomauttaa.

Kommentit: 2 kpl
 1. promilleen says:

  no eikös tätä olla tiedetty ja juuri tähän pyritty. tällä yhtälöllä saadaan noista betonikuutioista paras ja pitkäaikaisin hyöty, ja kun rakennettavat neliöt vuosikymmenen lopulla ovat lopuillaan aletaan “huolestumaan”
  op lainoittaa suomea 39% ja eiköhän nämäkin lainat ole paketoitu nätisti, niistä kiinnostuneille joiden “ylimääräinen” haki kumppania.
  eikös aina ylimääräinen ole jo liikaa joka joutaa parempaan käyttöön.
  onhan se helppoa luotottajalle kun voidaan rakennusprojektin alkutalkoissa hoitaa lainat läjään yhdellä sopimuksella, ja sitten yhtiön osakkaat keskenään sotivat ja yhtiö hoitaa luotottajalle lainat yhtenä konttinä.

  noi muuteman vuoden lyhennysvapaat heti alkuun tietysti on jo pikkusta sisäpiirin namuttelua…vähän ku että näkyyköhän enään ku lähti ilman valoja.

  vielä kun tapin tapilla ostaa, ja saa 70% velat kaupanpäälle ,ja vuokratontille ni ei voi ku itteään onnitella, saa olla jatkossa Casio sitten ihan pro mallia.

 2. aamustanousee says:

  seuraava ylläri pukkaa kun ne “ilmaiset” tarkistukset ja huoltokäynnit alkaakin maksaa kk eriä,
  saa olla aika fagiiri jopa teijän talossa että kertoo itselleen kaikki kulut jotka rasittavat kukkaroa 6 vuoden päästä per kk ja mikä on valuutan yksikkö ja ostovoima , verrattuna ostohetken yksikköön
  tokihan voi varautua kaikkeen ( maksamalla niistä palveluista ), mutta samoin voisi asua ankkalinnassa , ja maksaa kultakolikoilla.
  energia , eväät, kulkuneuvot , harrastukset, sairastukset, ymymym kuuluvat kaikki tähän kk erään mukaan. kuka näiden hinnoista mitään ymmärtää uusia veroja saattaa pukata ajanjaksolla, ei se duunarin tilinauha ole kovin kummoista kuminauhaa …….aivan kuten nykyisien materiaalien “laatu ” aivan naurettavaa…..

Kommentoi

 

Tilaa Asuntoneuvola-blogi sähköpostiisi!