Kelpaako ilmainen raha?

18:52

Suomen valtio laski liikkeelle vuonna 2020 erääntyviä joukkolainoja tiistaina 19.1.2016. Lainan tuotto jäi pakkaselle -0,065 prosentiin. Sijoittajat toisin sanoen maksoivat valtiolle rahojen säilyttämisestä vajaaksi 5 vuodeksi. Järkeville kohteille luulisi riittävän rahoitusta.

Nurinkurinen korkotilanne tarkoittaa, että Suomen valtion kannattaisi toisin sanoen ottaa lainaa 5 vuodeksi, haudata rahat maahan odottamaan vuotta 2020 ja maksaa velat takaisin eräpäivänä maasta kaivettavilla rahoilla. Hieman jäisi tuottoa ylikin. Kai Suomesta löytyy nyt oheista järjetöntä esimerkkiä parempia investointikohteita?

Samaan aikaan Suomi painii historiallisen kaupungistumiskehityksen kanssa, työttömiä riittää ja talouskehitys matelee. Muuttoliike on vahvaa kasvukeskuksiin, mutta yhä jää avoimia työpaikkoja täyttämättä. Esimerkkejä löytyy huolestuttavan paljon (esimerkiksi tässä). Työntekijät tai työttömäksi jäävät eivät ymmärrettävästi tahdo muuttaa työpaikkojen perässä, kun lisääntyvä ansiotaso valuu korkeampiin asumiskustannuksiin liki täysimääräisesti. Hallitus virittelee nyt uusia tukimuotoja ja -malleja houkuttelemaan rakennusyhtiöitä rakentamaan kohtuuhintaisia asuntoja. Kaikille on kuitenkin selvää, että ainoa kestävä tapa hillitä rajua vuokrakehitystä ja asuntojen hintojen karkaamista on yksinkertaisesti rakentaa lisää. Kaikenlaisia asuntoja. Ja etenkin paikkoihin, jonne ihmiset ovat valmiita muuttamaan. VTT:n Asuntotuotantotarve selvitys kertoo ensi maanantaina 25.1.2016, minne asuntoja tarvitaan. Kovin paljoa ei varmasti yllätä, jos tarve keskittyy muutamiin kasvukeskuksiin pääkaupunkiseudun ja Tampereen johdolla.

Kaavoituksen ja uudistuotannon käynnistämiseksi ja tueksi vaaditaan tietenkin kunnallistekniikkaa, liikenneinvestointeja, kouluja ja terveyskeskuksia. Vaikea nähdä, että tällaisten investointien tuotto jäisi mitenkään negatiiviseksi. Onko Suomella rohkeutta kaupungistua vai jätetäänkö ilmainen raha maahan mätänemään?

Juhana Brotherus

Kirjoittaja toimii Hypon pääekonomistina sekä tutkimusjohtajana ja keskittyy etenkin Suomen talouden ja asuntomarkkinoiden analysointiin ja ennustamiseen.

Kommentit: 18 kpl
 1. Ville Lindberg says:

  Pakkolaki, joka vaatii jokaisen kasvukeskuksessa olevan yrityksen etätyöllistävän merkittävän osan tietokoneilla töitä tekevistä uusista työntekijöistään ja osan avokonttorissaan kyseisiä töitä tekevistä nykyisistä toimihenkilöistään ei varmaan toimisi, sillä ajatusta vastustettaisiin perinteisin sanankääntein pohtimatta edes mahdollisia porkkanoita.

 2. Ossaus says:

  Ilmainen raha ei kelpaa ainakaan Suomen valtiolle, koska Suomessa on aivan liian vähän työttömyyteen pakotetuja saatu alistetuksi ottamaan vastaan orjapalkkatöitä.

 3. Mooses says:

  Suomessa tuijotetaan yhtä lukua ja se on valtiovelan määrä. Rahan hinta, investointien kannattavuus ja saatavien määrä ovat toisarvoisia seikkoja.

 4. Järki käteen says:

  Ilmainen tarkoittaa , että saa joain maksutta eikä sitä tarvitse palauttaa.
  Jos Hupon lainoja ei tarvitse maksaa takaisin, voitaisko tavata pikimiten.

 5. Ilmari Ilmainen says:

  Ilmainen raha valtiolle on vähän niinkuin edullinen asuntolaina suomalaiselle asuntovelalliselle:
  se otetaan kun halvalla saa (Sulo Vilenin logiikalla)
  se laitetaan kulutukseen ja kun rahat on kulutettu ihmetellään, että pitikö se velka maksaa takaisin?
  eikö velka ollutkaan varallisuutta?

 6. Markku Rautanen says:

  Aivan. Oli laina korollista tai korotonta tai jopa negatiivisella korolla, pääoma maksetaan joskus takaisin. Ja jos on velvollisuus maksaa lainapääoma takaisin, kyse ei ole ilmaisesta rahasta.
  Onkohan nämä ekonomistit, jotka puhuvat ilmaisesta rahasta, “vale-ekonomisteja”. Muuten en voi ymmärtää niiden höpinöitä.

 7. Viisastelijat says:

  Yleisesti hyväksytyn määritelmän mukaan korko = rahan hinta. Niinpä jos korko on nolla niin raha on ilmaista, eikö? Tässä tapauksessa ostoksesta vielä kaupanpäälle plussapisteitä/sbonusta 0,065 prosenttia !

 8. Teuvo says:

  Ei ole enää Suomea. On vain EU.n kapitalistinen alue, joka käyttää kommunismia, kunhan se tukee eliitin rikastumista, alue, jolla ei ole enää mitään tekemistä valtion kanssa.

 9. Markku says:

  Rakennettaisiin siis uutta ja jätettäisiin vanhat hyväkuntoiset talot mätänemään. Miksei panosteta etätyön tekemiseen ja korjattaisi huonokuntoisia rakennuksia, jotka joka tapauksessa on korjattava (esim. homekouluja).
  Mitä tulee korkoon, se on rahan lainaamisen hinta. Raha on maksettava takaisin ja siinä vaiheessa matala korko ei paljon lohduta.

 10. Into K says:

  Silti tuo on hyvä sijoitus, koska sijoittaja todennäköisesti menettäisi vielä enemmän muissa sijoituskohteissa.

 11. Kim Pihl says:

  Kuinka väärässä olimmekaan 90-luvun alussa kun nauroimme silloin Valtion obligaatioille jotka lupasivat vain 11,25% verovapaata tuottoa kymmenelle seuraavalle vuodelle jonka jälkeen kerta-takaisinmaksu !

 12. Kim Pihl says:

  P.S En ole samaa mieltä siitä että tämä miinuskorko olisi järkevä koska muissa kohteissa sijoittaja häviäisi vielä enemmän ! Sukanvarressa ja patjan alla käteisen arvo kasvaa aina koska nykytilanteessa tavaroiden ja palveluiden hinnat laskevat koko ajan. Korkoa tärkeämpi on se mitä sillä rahalla saa ja mitä se maksaa. Kun hankkii ihmiselle pakollisen hyödykkeen 40% alennuksella, tuottaa pääoma heti järkyttävän korkean “koron” ? Oikealla hetkellä 3000 litraa ylimääräistä lämmitysöljyä kellariin varastoon ?

 13. Gabriel Engel says:

  Yksi kaveri kutsui tätä nykyistä syteemiä korporaatiokommunismiksi. Ilmaisen rahan sijasta puhuisin ilmarahasta tai vain velkarahasta, koska sitähän nyky valuutat ovat pelkkää velkaa.

 14. martti Niskanen says:

  Kun luin noita kommentteja tuli paha olo,eikö teille pöljille mene järki perille,koroton laina on nyky maailmassa ilmaista,vaikka se makaisi sinun patjan alla,jos et osaa sitä sijoittaa,palauta sieltä patjan alta ne rahat sille lainaajalle.ainut kulu on postimaksu jos sinulla ei pankkisuhteita. Valtio myy nyt osakkeitaan pois ja menettää osinkotulot,panisi ne ilmaiset rahat niihin kohteisiin mihin ovat suunnitelleet panevansa ne osingojen myynti rahat.

 15. Hyvä neuvo says:

  Tänäkin vuonna Suomi maksaa päivälleen ja sentilleen valtionvelan maksuun tulevat erät – ottamalla lainaa 11 mrd euroa. Voisimme välillä kuunnella virolaisia joiden neuvo on: suuren maan naapurissa ei pienen maan kannata olla velkainen.

 16. martti niskanen says:

  Kun lainaat vaikka työkonetta tuttavalta,tai keneltä tahansa,jos
  lainaaja ei ota siitä maksua on se ilmainen vaikka sinun on se
  palautettava hänelle takaisin,sa se on rahan kanssa,mutta nyt
  tässä tapauksessa Suomen ei teidän kannata ottaa velkaa vaikka velanantaja maksaisi siitä.
  Suomessa sillä tienatulla rahalla voisi korjata teitä,öljyn ollessa halpaa,teidän useimpien mukaan kannattaa odottaa aikaa kun rahanlainasta pitää maksaa korkoa ja työnhinta nousee aina kun suhdanteet taas paranee.
  Parannetaan nyt omaa taloutta kun rahaa saa ilmaiseksi,ja jolla jopa voi vähän tienata,parannetaan ilmaisella rahalla Talvivaaran kaivoksen käyttöön ottoa,rakennetaan työntekijöille asntoja vähän halvemmilla vuokrilla näin turvataan että saadaan työntekijöitä muuttamaan kasvukeskuksiin,että näin on turvattu tulevaisuus lapsillemme ja ilmaiseksi joka tuo myöskin verotuloja nyt kun niitä tarvitaan.

 17. St says:

  Hintasääntely puree hintoihin.
  Asunnot otettava kaikki Valtion viraston haltuun.

 18. Mrs Ruth says:

  Etsitkö yritysten laina? henkilökohtainen laina, asuntolaina, auto laina, opiskelija laina, velan vakauttamista laina, vakuudettomat lainat, riskipääoma jne .. Vai oletko evätty lainan pankki tai rahoituslaitos jostain syystä. Olemme yksityisten lainanantajien, luotonanto yrityksille ja yksityishenkilöille matalalla ja edullinen korko 2% korkoa. jos kiinnostaa? Ota yhteyttä tänään (danieljohnhome@gmail.com) ja saada lainaa tänään

  Terveisin,
  Daniel John sijoitustiimi

Kommentoi

 

Tilaa Asuntoneuvola-blogi sähköpostiisi!