Hypon Lainalaskuri taloyhtiöille piirtää putkiremontista selkeän kuvan – kovin monilla yhtiöllä hanke jää punaiselle

Taloyhtiön putkiremontti odottaa ratkaisua, mutta rahoitusvastikkeet uhkaavat nousta hallitsemattoman korkeiksi. Parin vuoden päässä häämöttävä lämmitysjärjestelmän uusiminen sekoittaa pakkaa entisestään. Remonttikokonaisuus saa osakkaat hämmennyksiin ja epämiellyttäviä totuuksia ei haluta kuulla. Tuttu tilanne monen taloyhtiön hallituksessa.
Vaikka tieto lisääkin joskus tuskaa, tosiasioihin perustuva suunnittelu avaa tietä käytännön vaihtoehtoihin. Tähän tarpeeseen on kehitetty Hypon Lainalaskuri taloyhtiöille. Sen avulla taloyhtiöt voivat arvioida mahdollisuuksiaan toteuttaa tarvittavia remontteja ja saada niihin tarvittava rahoitus kuntoon. Jos lainalaskuriin piirtyvä käyrä pysyy vakuusarvon ja vastikkeiden osalta vihreällä, korjaussuunnitelma on toteutettavissa. Jos taas kuvaan piirtyy punaista hälytysväriä, on suunnitelmaa reivattava.
Lainalaskurin avulla isännöitsijä ja hallitus voivat nyt ensimmäistä kertaa kätevästi vertailla eri remonttivaihtoehtojen vaikutuksia yhtiön velkamäärään, vakuuksien riittävyyteen ja vastikkeiden kehitykseen. Lainalaskurin tuottamien selkeiden laina- ja vastikekuvien avulla yhtiökokouksen on helppo tehdä korjaushankkeiden rahoitusta, aikataulua ja kustannustasoa koskevia päätöksiä.
Oheisesta linkistä aukeava Hypon Lainalaskuri taloyhtiöille (https://www.taloyhtiolaina.fi/) on tarkoitettu isännöitsijän ja hallitusten jäsenten lisäksi kaikille oman taloyhtiön taloudesta kiinnostuneille.

Uusi lainalasku näyttää myös postinumeroalueiden mukaisesti vanhojen osakehuoneistojen keskimääräisen neliöhinnan usean vuoden ajalta toteutuneiden kauppojen perusteella. Tilastokeskuksen lukuihin pohjaavia tietoja käytetään, kun arvioidaan taloyhtiön asuinneliöiden keskimääräistä hintaa ja taloyhtiön vakuusarvoa.
Lainalaskuri ei tee päätöksiä, mutta auttaa taloyhtiöiden talouden suunnittelussa ja korjaushankkeiden päätöksenteossa. Ja apua tarvitaan. Taloyhtiön osakkailla on vahva intressi osallistua ja vaikuttaa yhtiön tärkeisiin päätöksiin, mutta korjaushankkeiden suunnitelmia esitetään kuitenkin usein puolityhjille yhtiökokouksille ja yhtiöiden hallituksiin on tunnetusti vaikea saada sopivia vapaaehtoisia. Osakkaiden vähäinen osallistuminen johtaa helposti yhtiön talouden suunnittelun ”sutimiseen” ja investointipäätösten venymiseen pahimmillaan useilla vuosilla.
Taloyhtiöiden teknisen ja taloudellisen suunnittelun tulisi kuitenkin sujua kuin tanssi, sillä yhtiöillä on edessään hurjat remonttivuodet. Kerros- ja rivitalokiinteistöjä olisi korjattava seuraavan 10 vuoden aikana n. 3 miljardilla eurolla joka vuosi. Ilman oman talouden riittävää suunnittelua voi taloyhtiö ajautua umpikujaan, jossa pakollisten korjausten rahoittaminen ei enää onnistu. Korjausten viivästyminen rapauttaa putkien ja julkisivun lisäksi aina myös taloyhtiön arvoa ja laskeva vakuusarvo leikkaa yhtiön rahoitusmahdollisuuksia edelleen. Pahimmillaan kierre päättyy, kun viimeinen sammuttaa valot.
Taloyhtiöiden tulevien vuosien korjaustarpeen edellyttämien investointien suunnittelu ja läpivienti vaativat paljon työtä – niin isännöitsijöiltä, hallituksilta kuin osakkailta. Ja tätä työtä varten taloyhtiöt tarvitsevat parempaa osakasviestintää, aktiivisia osakkaita ja uusia työkaluja. Hypon Lainalaskuri taloyhtiölle on esimerkki taloyhtiöiden tarvitsemista uudenlaisista palveluista, joilla yhtiöt voivat vahvistaa talouden suunnittelua, parantaa osakasviestintäänsä sekä innostaa osakkaitaan mukaan yhtiön toimintaan.
Tervetuloa kokeilemaan tästä linkistä!
Kirjoittaja on Hypon lainaamisesta ja asiakaspalvelusta vastaava pankinjohtaja

Subscribe
Notify of

6 Kommenttia
Inline Feedbacks
View all comments
Edelleen putkimies
6 years ago

Kuudenteen kerrokseen pistot kylppäri/keittiö kylmä/kuuma putki kustannus alle 100e.Uudet kraanat sekottimet alle 500e.Eli tonnin mahtuu jopa työkin per huoneisto.Säästyy ainaki 20000e per huoneisto.

Putkimies
6 years ago

Otetaan rappu A,vedetään kuuma/kylmä putki pinta asennuksena esim 6 kerrokseen.Putket maksaa alle 500e yhteensä.Mihkä kummaan menee se loppu satatuhatta vähintään?

Risto Salonen
6 years ago

Sekin auttaisi, kun yhtiökokouksissa kävisi muitakin kuin hallitus ja muutama aktiivi.
Perheen suurin omaisuuserä on asunto, mutta kovin vähän on kiinnostusta sen aktiivisesta hoitamisesta.

Risto Salonen
6 years ago

Sekin auttaisi, kun yhtiökokouksissa kävisi muitakin kuin hallitus ja muutama aktiivi.
Perheen suurin omaisuusetä on asunto, mutta kovin vähän on kiinnostusta sen aktiivisesta hoitamisesta.

Sami Vallinkoski
6 years ago

Kiitos kommentista Arja Oreschnikoff.
Isännöitsijän ja hallituksen saumaton yhteispeli on taloyhtiön menestymisen kannalta erittäin tärkeää. Viestintää ja päätöksentekoa tukevia apuvälineitä ei voi olla liikaa. Isännöitsijän ja hallituksen yhteistyön merkitys korostuu erityisesti silloin, kun yhtiön remonttitarpeet ja remonttien rahoitusmahdollisuudet eivät helposti kohtaa. Taloyhtiöiden tulisikin hallituksen johtamana säännöllisesti kysyä itseltään, onko yhtiön omaisuus ja tilat osakkaiden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla käytössä. Ja tarttua toimeen taloyhtiön arvon kehittämiseksi.
Sami Vallinkoski
pankinjohtaja

Arja Oreschnikoff
6 years ago

Lainalaskuri on tarpeellinen. Isännöitsijät ovat paljon vartijoina taloyhtiöissä, missä hallituksen jäsenet ovat useimmiten “rivikansalaisia”. Tähän kun vielä lisätään vanhenevien yhtiöiden korjausvelka, niin soisi todellakin koulutusvaatimusten lisäämistä isännöitsijöille. Heille rakennustekniikan ja taloudenpidon perusteet sekä vuorovaikutustaidot niin osakkaiden kuin yhteistyöyritysten kanssa on erityisen tärkeää.