Asuntojen hintanousu ei ole yksin hyvää tai huonoa – hyvät markkinauutiset kertoisivat tylsyydestä

14:00

”Asuntojen hinnat laskivat tammikuussa 1,9 prosenttia edellisestä kuusta”, kertoi Tilastokeskus tuoreimmassa julkistuksessa. Toisaalta luvut osoittavat hintojen nousseen koko vuonna 2017 pääkaupunkiseudulla 2,7 prosenttia ja laskeneen Kainuussa noin neljä prosenttia. Onko asuntojen hintojen lasku tai nousu hyvä vai huono uutinen? Vastaus riippuu sekä katsojasta että syystä. Oikeastaan koko kysymys on kovin huono, sillä pitääkin kysyä ihan jotain muuta.

Hintamuutosten mielekkyys saadaan selville vastaamalla kysymykseen ”miksi”. Miksi hinnat nousivat tai laskivat? Asuntojen hinnat laskivat finanssikriisissä koko maassa 5–10 prosenttia vajaassa vuodessa. Hintojen lasku oli selvästi huono uutinen, koska lasku johtui yleisestä taantumasta, työttömyyden noususta ja tulokehityksen tyssäämisestä. Yleensä hinnat laskevat kysynnän katoamisesta taloustaantumissa tai muuttotappioalueilla. Siksi hintojen lasku kertoo yleensä yleisistä vaikeuksista ja on huono uutinen.

Mutta hinnat voivat laskea hyvästäkin syystä. Hinnat voivat nimittäin laskea, jos asuntopulasta kärsivälle alueelle rakennetaan aiempaa selvästi enemmän. Mikäli tarjontaa tulee lisää ja kovasta kysynnästä huolimatta hinnat laskevat, kyseessä on hyvä uutinen. Tämä pätee nyt tammikuun tietoihin asuntojen hinnoista kasvukaupungeissa. Pääkaupunkiseudulle valmistuu tänä vuonna noin 15 000 asuntoa – eli liki kaksinkertainen määrä aiempiin vuosiin verrattuna.

Hintojen lasku voi olla siis yleisesti hyvä uutinen, mikäli syynä on lisärakentaminen tai toisaalta hintojen nousu voi olla huono uutinen, jos nousu johtuu esimerkiksi yksiöiden rakentamiskiellosta tai kaavoituksen tulpista eli tarjonnan patoamisesta. Tammikuussa hinnat laskivat yhä muuttotappioalueilla, mikä tarkoittaa huonoa uutista kyseisille alueille – ja laskivat myös kasvukaupungeissa, mikä taas on niille hyvä uutinen. Peruspeukalosääntönä voi todeta, että asuntomarkkinoilla vakaus on valttia, missä Suomi on myös menestynyt hyvin. Emme halua Ruotsin kuplimista tai Kreikan romahdusta. Ideaalia olisi kauppamäärien kasvu, mutta tarjonnan tasoittama hintakehitys. (Kirjoitus jatkuu graafin alla)

Vakaus valttia asuntomarkkinoilla

”Kauneus on katsojan silmässä”-sanonta sopii tilanteeseen kuin tilanteeseen. Asuntojen hintojen lasku on hyvä uutinen, mikäli olet juuri vaihtamassa vuokramarkkinoilta omistusasuntoon, sillä hintalaskun siivittämänä pääset edullisemmin kiinni omaan kotiin. Vastaavasti eläkeläinen, joka aikoo karata pysyvästi Espanjaan toivoisi, että asuntojen hinnat pitäisivät pintansa myyntihetkeen asti.

Suurimmalle osalle suomalaisista asuntojen hintojen maltillisilla muutoksilla ei ole suurta merkitystä. Toki hintojen nousu lämmittää omistusasujaa: Tunnelma on, että onneksi tuli ostettua asunto, eikä jäätyä vuokralle. Samalla oman kodin ja täten kotitalouden suurimman varallisuuserän arvo nousee – hintojen nousu lisääkin tutkitusti kotitalouksien kokemaa vaurauden tunnetta, mikä lisää kulutusta ja talouskasvua (”wealth effect”). Mutta toisaalta hintojen nousu voi tarkoittaa, että myös seuraavan omistusasunnon hinta kohoaa, jolloin seuraava muutto tuleekin kalliimmaksi. Tärkeintä tällöin on oman kodin hintakehitys verrattuna potentiaalisen seuraavan kodin hintakehitykseen. Sellaista ei usein uutisissa pohdita.

Jos asuntomarkkinoilta halutaan kuulla valtaosin hyviä uutisia, meidän on saatava aikaan terveesti toimivat asuntomarkkinat. Vakaus ja tylsyys ovat hyviä laatusanoja.

Kirjoittaja on Hypon pääekonomisti

Kommentit: 27 kpl
 1. Köyhäläinen says:

  Asuntojen ja asumisen hintojen nostaminen tarkoittaa pääpiirteittäin välistävetämisen lisäämistä. Välistävetämisellä elää suuri osa Suomen kansalaisista, ja se rahasumma kiertää myös ulkomaille asti.

  Ongelma on siinä, että asuminen ei voi olla Suomelle eikä suomalaisille itselleen bisnes, koska se ei ole mitään muuta kuin euron siirtämistä taskusta toiseen, ja siinä välissä syntyy vielä lisää kustannuksia. Lisäarvostakin on ihan turha puhua, kun kyse on loppujenlopuksi vain kustannusten nostamisesta.

  Suomen tulisi ilman muuta ohjata taloutta POISPÄIN asumisen hintojen kasvattamisesta, eli verotus yms. ratkaisuilla hoitaa asia niin, että mitään HYVÄÄ BISNESTÄ ei asumisesta saa aikaan kukaan. Oikea tasapaino kun löytyy, se tarkoittaa sitä että asumisen hinta myös alueittain alenee, samoin asuntojen hinnat alenee ja mikä tärkeintä, ASUNTOKUPLA hiljalleen poistuu näin.

  Mikä on sitten se kolikon toinen puoli.

  Se on suomalainen työ kansainvälisessä markkinassa, eli yleisesti ottaen vienti ja viennin kaltaiset alat jossa tuotetaan ns. “ensimmäistä euroa”. Siis, suomalainen työ ja vienti.

  On valtion hallinnon talouden ohjaamistoimien tehtävänä hoitaa nimenomaan em. tasapaino kuntoon takaisin niin, että investoinnit suuntautuvat asuntokuplien sijasta takaisin viennin kaltaisille aloille, kasvattamaan suomalaisen työn kysyntää ja sillä tehtävien tuotteiden kauppaa maailmalla.

  Suomen suurin ongelma EI ole julkinen sektori vs. yksityinen sektori, vaan ihan ylivoimaisesti ongelmallisin asia on tämä avoin sektori vs. suljettu sektori. Avointa sektoria ei yksinkertaisesti kukaan puolusta, se johtaa siihen että riskejä ei kanneta, kilpailukyvystä ei huolehdita, ja lopputulos että suljetun sektorin suojellut bisnekset kasvattaa maahan kuplat joka tuhoaa suomalaisen työn kysynnän ja kannattavuuden.

  Tärkeätä on myös ymmärtää, että vaikka aina sanotaankin että raha ei haise, niin kyllähän se tässä asiassa nimenomaan HAISEE, nimittäin täysin erilaiselle riippuen siitä, onko se raha peräisin vapailta markkinoilta, vai onko se kotimarkkinoilla moneen kertaan kierrätettyä rahaa. Jälkimmäinen ei Suomen taloutta kasvata, se voidaan ainoastaan kierrättää taskusta toiseen jonkin aikaa, kunnes siitä ei ole yhtään mitään hyötyä (ja velat yms. kasvaa samalla)

 2. Köyhäläinen says:

  Siis, se että tehdään suomalaisella työllä jotain millä käydään kauppaa maailmalla, SE on markkinaehtoista toimintaa jos mikä.

  Sen sijaan tämä asuntojen ja asumisen hintojen ympärillä pelaaminen, se EI ole mitään markkinaehtoista toimintaa, vaan kyse on pikemminkin kansalaisten perustarpeilla rahastamisesta, jota ohjataan erityisesti verottajan voimin, mutta ilman muuta myös pääomamarkkinoilla lusikkansa sopassa.

  Kuka tahansa talousihminen kun näitä asioita pallottelee keskenään, ymmärtää kyllä hyvin nopeasti, miksi talous ajetaan kriisiin aina säännöllisin väliajoin. Syyhän on pitkälti siinä, että markkinoiden ei sallita toimivan, ja asiassa on siis se syy-seuraus-suhde hukassa kun ei ymmärretä (tai ei ainakaan tunnusteta ymmärtävän) sitä asiaa että ainoastaan maailmalla käytävän kaupan kautta voidaan saada aikaan se varallisuus, jolla voidaan lisätä asumisen laatua ja sen hintaa yms.

  Jos Suomeen tippuisi taivaasta 1000000000 triljoonaa euroa, ja se kaikki käytettäisiin asuntoinvestointeihin täällä, niin siinä kävisi sillä tavoin että suurin osa noista triljoonista päätyisi kuplaksi, ja sitä todellista arvoa syntyisi erittäin vähän.

  Mutta heti kun riittävä osa noista triljoonista käytetään maailmanmarkkinaosuuksien hankkimiseen ja siellä kilpailuun, siinä on välittömästi eräänlainen tasapainottava tekijä sille, mitä se asuminen todellisuudessa SAA maksaa tässä maassa, jotta se asumisen hinta sellaisenaan ei alkaisi tuhoamaan Suomen ja suomalaisten mahdollisuuksia maailmanmarkkinoilla.

 3. Ari Pauna says:

  Kiitos pitkästä kommentistasi “köyhäläinen”; Ketkä mielestäsi “pelaavat asumisella” ja “vetävät välistä” ja kenen asiana on “ohjata” markkinoita tasapainoon ja millaisin keinoin se sitten tulisi tehdä. Edelleen kuka “ajaa talouden kriisiin” ja ihan mielenkiinnosta mitä se asuminen sitten noin euroissa “saa” maksaa -konkreettisesti. Hypo A

 4. Köyhäläinen says:

  Koska vastaus kuulostaisi naurettavalta täysin avattuna, laitan asiassa vastakkain ainoastaan suljetun sektorin ja avoimen sektorin.
  Näiden sektoreiden välistä tasapainoa kuuluu ohjata työn hyväksi.
  Asumisella pelaavat käytännössä KAIKKI, joilla on vähänkin mahdollisuutta ottaa isoja velkoja tai pääsy isompiin pääomiin muutoin, ja joilla on myös mahdollisuus sijoittua tähän asumisen ympärille rakennettuun, hyvin suojeltuun markkinaan.
  Isoimmat vaikutusmahdollisuudet asiassa on tietenkin siellä, missä pelataan mm. valtiolainojen parissa, niitä on siis valtioiden hallinnot ja iso osa pääoman parissa pyörivästä porukasta.
  Asumisen hinta euroissa pitää olla oikeassa suhteessa siihen, mikä on työlle saatava palkka avoimelta sektorilta, ja tällöinkin siis sopimukset tehdään aina vapaaehtoisesti. Nyt uutisissakin oleva ns. “aktiivimalli” on hyvin pitkälti seurausta tämän koko systeemin ajautumisesta täysin vääristyneeseen tilaan, jolla siis käytännössä tuolileikitetään vaikka väkipakolla osa kansasta täysin mahdottomaan tilaan valtiossa, kun valtion hallinto ei hoida em. hommaansa avoimen ja suljetun puolen tasapainottamisessa, koska sen seurauksena ne työpaikat syntyisi, mutta samalla finanssiporukat ottaisi myös takkiinsa.
  Koskee varmaan teitäkin aika pitkälti, mutta sanon vaan asian siksi että täällä tavis junttienkin joukossa on kyllä jonkinlainen haju siitä, miksi meidän työ ajetaan jokseenkin väkisin ulos markkinoilta.
  Mikäli em. tasapaino on uskottavissa, silloin ymmärrät myös sen poliittisen ongelman, kun 80% kansasta nimenomaan siitä paremminvoivasta päästä pitäisi ohjata alemmille tuloille ja osana ongelman ratkaisua myös asuntokupla puhkeaa (joka korjaa liian kalliit kustannukset maassa, joka mahdollistaa taas investoinnit tuotantoon jne jne jne….).
  Asia on monimutkainen, mutta missään tapauksessa se ei ole mikään syy sivuuttaa tätä ongelmaa.

 5. Köyhäläinen says:

  Siis, asuminenhan on se perinteinen tapa pumpata rahat kansalta pois, se on ihan valtion tyypillinen ajatusmalli että se on turvallinen ja varma tapa rahastaa, josta rahastettava ei pääse karkuun.
  Mut se ongelma sitten kasvaa kaikkialle, kun jokainen tähän myllytykseen menee mukaan, se johtaa ainoastaan työn ja investointien vähenemiseen.
  Kyse on ehkä ajatusmallien päivittämisestä, eli ei se asuminen olekaan ihan se paras tapa rahastaa, vaan myös valtion ja finanssipuolen on tajuttava se että kolikon kääntöpuolelta katsoen myös ne riskialttiit sijoitukset on hoidettava. Kaikki eivät voi juosta karkuun riskialttiista sijoituksista ja vapailta markkinoilta asumisen ympärillä pyöriviin bisneksiin asumisen hintaa ja yleisiä kustannuksia nostamaan.
  Mut toki ymmärrän sen, että kun vastuualueet näissä asioissa voi olla aika lailla lokeroituneita eikä ketään varsinaisesti edes kiinnostakaan koko em. ketjun toiminta, niin sitten saattaa jäädä tällaisia pikkuasioita huomaamatta ja tajuamatta, että se on se suomalainen työ viennin kaltaisilla aloilla, jotka tekee sen varallisuuden, jolla näitä asuntobisneksiä yms. rahoitetaan. Ja heti kun asuntobisnekset alkaa ohittamaan viennin kaltaiset alat niin siinä on sitten jo ongelma rakentumassa.

 6. Medborgare says:

  Kasvava asuntolainoitus lisää rahan määrää taloudessa. Ilman velkaa ja sen korkoa ei ole uutta rahaa. Kallis asuminen siis myös luo kasvua siinä missä kasvu nostaa myös asumisen hintaa. Tämä on ennemminkin tietoisesti politiikalla tuettua kehitystä, kuin markkinaehtoista kehitystä.

 7. Ari Pauna says:

  Kiitos kommenteistanne “köyhäläinen ja Medborgare”; Mielenkiinnosta – paljonko asuminen “saa” mielestänne maksaa? Milloin se on kohtuullista? Kohtuutonta? Euroina. Hypo A

 8. Köyhäläinen says:

  Minulla ei ole euromääräistä lukemaa. Mutta sen euromääräisen lukeman tulee olla oikeassa suhteessa erityisesti avoimella sektorilla tapahtuvan työn kysynnän kanssa.
  Medborgare tuossa sanoikin yhden asian täsmälleen oikein, eli rahajärjestelmän piirteet jo sellaisenaan tuppaa kasvattamaan niin asuntojen kuin asumisenkin hintaa, ja sitä nimenomaisesti ohjataan poliitisilla valinnoilla.
  Oma veikkaukseni on että asumisen hinta varsinkin kasvukeskuksissa vähintäänkin 50% liian kallista, se vain johtaa siihen että talous muuttuu sitten työllä tehtävästä taloudesta jonkinlaiseksi asuntokauppataloudeksi.
  Eikä tarvitse sitten ihmetellä sitäkään jos joka paikassa valitetaan että ei ole työntekijää eikä ole myöskään työpaikkaa, koska kustannukset (ml. asuminen) ja kysyntä ovat niin kaukana toisistaan että kannattavuus häviää kaikilta muilta paitsi asuntotalousihmisiltä.
  Ja asuntojen avulla rahastaminen varmistetaan keskuspankkien toiminnalla eli bailouttia vaan heti kun näyttää siltä että asuntobisnes liian heikkoa. Tosiasiallisesti kupla saisi asteittain vaikka puhjetakin, toki se vaatisi myös poliittisesti aktiivisempaa toimintaa lisätä työn kysyntää ja investointeja samassa yhteydessä.
  Näetkö tässä kehityssuunnassa (jossa asuminen alkaa viemään aina vain suuremman osan ihmisten varallisuudesta) mitään hälyttäviä ongelmia, Ari Pauna?

 9. Köyhäläinen says:

  Täydennän vielä sen verran että toi bailoutti olisi varmaan jo sen verran härski toimintatapa jota ei ehkä aiempien jenkkipankkien bailouttien ja niiden kokemusten perusteella niin helposti enää voitaisi käyttää (päättäjät saisi kuraa niskaansa kun kansalla tieto mistä kyse), niin sitten varmaan käytettäisiin elvytystä.
  Tokihan koko homma paketoitaisiin johonkin nättiin selitykseen kuinka syy on jossain yleisvaltaisemmassa talouden ongelmassa, mutta suurimmalta osin näillä miljardiluokan elvytyksillä palvellaan nimenomaan asuntojen ympärillä pyörivää bisnestä hintojen korotteluineen.

 10. Ari Pauna says:

  Kiitos kommentistasi “Köyhäläinen”; Niin kirjoitat paljon systeemistä seikoista, mutta kaipaan edelleen sitä samaa mistä asuntoasioiden parissa ammatikseen työskentelevät pyrkivät nyt aidosti konkretisoimaan. Paljonko asumiseen saisi mennä rahaa? Kansantalouden tilinpidon mukaan suomalaisten asumisemenot ovat n. 28% kotitalouksien kulutusmenoista. Siitä siis puolet pois? Hypo A

 11. Köyhäläinen says:

  Ari Pauna,

  Ongelma – ja myös vastaus kysymykseesi – löytyy tästä linkistä, ja se näkyy graafissa vihreällä värillä.

  http://www.findikaattori.fi/fi/23

  Asumiskulujen osuus käytettävissä olevista tuloista on tässä se ongelma, ja sitä tässä systeemissä kasvatetaan aina aika ajoin. Huomaat kuinka 90-luvulla sitä nostetaan melko rajusti ylöspäin, ja myös tämä viimeisin kriisi osoittautuu selvästi kriisiksi kun katselee miten tuo vihreä käppyrä lähtee noususuuntaan jälleen 2008 alkaen.

  Vastaus: Kyllä, ilman muuta tuo vihreä käppyrä pitää saada alaspäin. Paljonko euromääräisesti, no, jos se olisi vaikka lähempänä edes tuota 90-luvun laman jälkeistä aikaa?

  Itsekin haluaisin edelleen toistaa kysymykseni, eli Ari Pauna, näetkö em. tilanteessa mitään ongelmaa, että asuntojen ja asumiskulujen hintaa (ja osuutta tuloista) systemaattisesti kasvatetaan vuosi toisensa jälkeen?

  Eikö olekaan niin, että tuloja määrittämässä pitäisi olla erityisesti vapaille markkinoille tehty työ, eikä niinkään se, paljonko keskuspankista tulee markkinoille lisää elvytysrahaa nostamaan asuntovarallisuuden hintoja?

  Juhana Brotherus teki artikkelissa mielestäni hyvin osuvan kysymyksen, eli onko tämä asuntojen hintojen nousu hyvä tai huono asia, sitähän tässä nyt ihmetellään, koska on hyvin selvästi nähtävissä että kolikolla on molemmat puolensa, ja myös se että asuntojen hinnat määrätään vähän muulla tavalla kuin markkinaehtoisesti (jolloin mm. työn vaihtoarvo pitäisi ilman muuta vaikuttaa myös asumisen hintaan).

 12. Köyhäläinen says:

  Vastasin äsken, vastauksessani on linkki findikaattoriin, joten se viesti tarvinnee erillistä hyväksyntää jostakin. Kyse asumiskulujen osuuden noususta käytettävissä olevista tuloista, ja siinä siis yksi näistä isoimmista ongelmista. Julkaise viesti niin sitten voidaan jatkaa.

 13. Ari Pauna says:

  Kiitos kommentisasi “köyhäläinen”; Niin kuten varmaan huomasit viittasin 28%:llani juurikin ao. kansantalouden tilinpitotietoihin. En edelleenkään ole mielestäni saanut konkreettista vastausta siihen ketkä/mitkä tahot suunnitelmallisesti ja systemaattisesti kasvattavat vuosi toisensa jälkeen. Mitä tulee huoliin, niin lienet kuitenkin huomannut, että pankkiamme on usein moitittu liiallisten huolien esilletuomisesta. Hypo A

 14. Köyhäläinen says:

  Ari Pauna,

  Itse varmasti tiedät aivan hyvin, keitä ne tahot on. Tai sanotaan vaikka niin, että jos et tiedä, olet ihan väärässä ammatissa.

  Se on poliittisesti ohjattua toimintaa jossa myös finanssisektorilla on näppinsä pelissä ja taustalta löytyy ilman muuta myös keskuspankeissa tehtävät päätökset. En koe lainkaan tarpeelliseksi osoittaa sormella ketään yksittäistä tahoa kun tiedetään että kyseessä on lähinnä ryhmä päättäviä tahoja (sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta), jotka tätä asumisen hintaa päätöksillään nostaa. Asuntoluototuksen parissahan asia pyörii hyvin paljolti (ja luonnollisesti sen lisäksi nykyisen rahajärjestelmän uuden rahan luomisessa, jota siis Basel-säännöillä säädellään).

  Hypolta tulee kyllä oikein hyvää tietoa ja kannanottoja markkinoiden tilanteesta, siitä en ole lainkaan huolissani, teidän artikkeleita on ihan hyvä lukea.

  Kriittistä näkökulmaa tarvitaan tämän systeemin toimintaan paljon enemmän, koska selvästi näyttää siltä että tämä asumisen ympärille rakenneltu rahastamisen mekanismi tavallaan “juoksuttaa hevosen polvilleen”. Tämä oli lainaus Jyrki Kataisen lausahduksesta joskus vuosia sitten, eli olettaakseni myös Jyrki Katainen tajunnut virassaan että eipä ole kaikki ihan kunnossa.

  Tokihan tässä puhutaan sitten jo asioista, joissa hypätään Hyponkin toiminta-alueen ulkopuolelle, eli asuntomarkkinoiden “laatikosta” kohti laajempia kansantaloudellisia vaikutuksia, kuinka esim. asumisen kustannukset nakertaa investoinnit yms. alas.

  Tästä syystä kysyinkin, että näetkö tässä asiassa mitään ongelmaa, jos ajattelet niitä vaikutuksia mitä tapahtuu em. “laatikon” ulkopuolella? Ainakin uskoisin, että näet varmasti asuntomarkkinoihin kohdistuvia riskejä vähän eri tavoin, kuin mitä ne olivat ehkä n. 15 vuotta sitten?

 15. Ari Pauna says:

  Kiitos kommentistasi “Köyhäläinen”; Pakko sanoa, että aikamoista arvioida pätevyyttäni tähän tehtävään vai en sen mukaan tiedänkö “mitä nämä tahot ovat”, sillä olen tottunut siihen, että pätevyyttäni arvioidaan johtamani pankin menestyksen pohjalta. Konkretisoi siis vielä tarkemmin; Kun sääntelemätön uusi kerrostaloneliö maksaa Helsingissä n. 6500 euroa, niin ketkä saavat siitä mielestäsi liian suuren osuuden. Please kerro myös mitkä tahot saavat ylisuuren osuuden vanhasta osakehuoneiston n. 3.500 euron neliöhinnasta. Ihan mielenkiinnosta tätä kysyn, koska kommenteistasi huokuu se, että tiedät, muttet halua kertoa. Kerro pois, niin päästää konkreettisesti asian ytimeen sen sijaan, että pyöritään yleisellä tasolla, joka ei johda kyllä mihinkään. Hypo A

 16. Köyhäläinen says:

  Ari Pauna,

  En tarkoittanut haastaa pätevyyttäsi se on varmasti aivan kohdallaan, vaan yritin vain ilmaista, että jokaikinen pankkialan kaveri varmasti tietää hyvinkin tarkkaan, kuinka tämä uuden rahan luominen tapahtuu, ja missä järjestyksessä.

  Ja olet varmasti samaa mieltä siitäkin, että (varsinkaan) pankinjohtajaksi ei olisi asiaa, mikäli ei sitä prosessia ymmärrä, eikö vain?

  Eli miksi kysyä minulta sitä asiaa, minkä tiedät itse varsin hyvin ja yksityiskohtaisemmin, eikö niin?

 17. Ari Pauna says:

  Kiitos kommentistasi “Köyhäläinen”; Asiat eivät muutu jollei puhuta suoraan ja selvästi. Siksi me Hypossa pyrimme konkretisoimaan asioita euroiksi. Stadilaisissa asuntojen hinnoissa näkyy monet asiat. Jo kaikenlaisten verojen osuus on n. 40 % hinnasta. Tonttikustannukset puhuttavat myös. Samoin erilaiset rakentamismääräykset ym. Niidenkin osalta on löydetty 30 % verran normitalkookohteita. Toki on aina se rakennusyhtiön katekin puhuttamassa, pankkien siivusta nyt puhumattakaan. Jälkimmäisen osalta on kyllä sanottava, että osoittakoot arvostelija maan, jossa saa halvemalla asuntolainaa kuin Suomessa. Hypo A

 18. Köyhäläinen says:

  Ari Pauna,

  Kysyisin vielä neljännen vai monennenko kerran, että jos pystyt asettautumaan em. asuntomarkkinat -laatikon ulkopuolelle, niin näetkö tässä asumisen hinnan osuuden kasvussa käytettävissä olevista tuloista mitään ongelmaa? Onko mahdollisesti nähtävissä mitään riskejä mitkä olisivat kasvussa juuri nimenomaan sen findikaattorin graafissa näkyvän vihreän käyrän seurauksena?

  Näetkö esim. mitään yhteyttä asumisen ja asuntojen hintakehityksessä siihen, miten Suomeen investoidaan tai miten Suomessa saadaan aikaan erityisesti vientialan työpaikkoja?

  Asia on sikäli tärkeä, että vaikka asuntomarkkinoita sinällään kontrolloidaankin aika voimakkaasti, niin se ei ole kuitenkaan mikään suljettu saari joka ei vaikuttaisi mihinkään muihin asioihin, vaan nimenomaisesti tämä saareke nimeltä asuntomarkkinat tekee massiivisia vaikutuksia muiden toimialojen kehitykseen.

  Tämä on vain minun oma mielipiteeni, saatan olla toki väärässäkin.

 19. Köyhäläinen says:

  Ari Pauna,

  Hyvä, kiitos, nyt saadaan asioita auki.

  Vielä kysyisin sen verran, että miten sinä näet tämän tilanteen, kun asuntovelat ovat ilmeisesti muuttuneet/muuttumassa entistä voimakkaammin siihen suuntaan, että aina vain isompi osa velattomasta asunnon hinnasta on itse asiassa yhtiövelkaa?

  Jos asunnon velaton hinta on erittäin suurelta osin yhtiövelkaa, aiheuttaako se esim. tappioiden kertautumisen velalliselle silloin, jos asuntojen hintatasossa tapahtuu jonkinlainen isompi muutos alaspäin?

  Tätä asiaa siis vakuusarvojen yms. kannalta pohdin, eli jos asunnon vakuusarvo laskee, niin kuka maksaa laskut, ja millä kertoimella velallinen sitä joutuu maksamaan jos yhtiövelka olisi vaikkapa 75% asunnon velattomasta hinnasta?

 20. Ari Pauna says:

  Kiitos kommenteistasi “Köyhäläinen”; Mehän olemme tunnetusti perään kuuluttaneet lisää asuntotuotantoa kasvukeskusiin ja erityisesti kohtuuhintaisia kotitalouksien kukkorolle sopivia omistusasuntoja. Kaava lähtee suoraan Fivan stressitestistä. Sen mukaan kun mennään, niin keskituloinen sinkku pystyy maksamaan yhden uuden helsinkiläisen markkinaehtoisen neliön vuodessa velattomaksi. 30 vuodessa 30 neliötä. Se ei tietenkään ole kohtuullista, mutta mistä otat turhat pois ja millä perustein onkin sitten hyvinkin vaativa asia. Vapaavuoren normitalkoot tunnistettiin jo kohta 10 vuotta sitten. Mitään ei ole tapahtunut. Se, että kalliiseen asumiseen sopeudutaan velkaantumalla ei ole oikeaa lääkettä, mutta sitä kohti tässä pikkuhiljaa mennään. Pyrimme kaikin keinoin vastustamaan tilannetta ja ohjaamaan kehitystä omalta osaltamme terveimmille raiteille. Hypo A

 21. Köyhäläinen says:

  Jep, Ari Pauna, näin se asia menee, mutta nähtäväksi jää kuinka kauan.

  Alhaisempi lainojen korko vain muuttuu asuntojen korkeammiksi hinnoiksi. Muistan aiemmin laskeneeni täsmälleen saman asunnon 1) vanha pienempi hinta + korkeampi korkotaso vs 2) uusi korkeampi hinta + matala korkotaso, niin tuo vaihtoehto 1 voittaa aina kirkkaasti.

  Laskelmissa oli huomioitu myös palkkatason kehitys, joka ei tietenkään pysynyt asuntojen hintakehityksen perässä. Lainan takaisinmaksuajat oli 1) 15 vuotta vs. matalamman koron 2) 25 vuotta.

  Ja se mitä ei huomioitu, on se että sekä asuntojen että työn korkeampi hinta sitten muuttuu kysyntää haittaavaksi tekijäksi -> ei töitä millä maksaa velkoja.

  Kuka tästä kaikesta sitten hyötyy, no tulisi nyt ekana semmonen sanapari mieleen kun “ansioton arvonnousu”, toki sitähän voi sitten mietiskellä kuka sai kuinkakin monta euroa siitä arvonnoususta.

 22. Köyhäläinen says:

  Ainiin ja unohtui vielä mainita em. vaihtoehdoista 1) ja 2), niin tietenkin alhaisen hintatason vaihtoehto nro 1 piti sisällään vielä hyvää pelivaraa tulevaisuuden arvonnousulle.

  Vaihtoehto 2 sen sijaan oli jo hinta noussut, ja siinä oli arvonnousun sijasta kohonnut riski pääomien menettämiselle (koska hintahan voi alentuakin…)

 23. Taivainen juha says:

  Hyvä hyvä et asuntojen hinnat npusee..

 24. Kysymys says:

  Jos asumistuki lakkautettaisiin, eikä toimeentulotuesta maksettaisi erotusta, niin mitä tapahtuisi pääkaupunkiseudun asuntomarkkinoille?

 25. Taisto tiri says:

  Hinnat tulisivat järkevällä tasolle, ja kun vielä laitettaisiin vuokrakatto, niin ihmisten elinolot paranisivat. Paitsi asunto keinottelijoiden. Asuminen on elinehto täällä pohjolassa

 26. Tommi Ylimäki says:

  Esitettyyn kysymykseen “mikä olisi oikea asumisen hinta” vastaus eri näkökulmasta: vielä 60- ja 70-luvunkin inflatorisessa menossa jonkinlaisena tavallisen kansanmiehen nyrkkisääntönä oli että perheen omakotitalo maksettiin lähinnä miehen palkalla reilussa kymmenessä vuodessa omaksi. Toki ne talot olivat vaatimattomampia kuin omakotitalot nykyään ja muutoinkin elämä erilaista, mutta opetus on se, että ennemmin kuin nimellishintaa suhteessa ostohetken palkkatasoon, pitäisi arvioida sitä, miten monen vuoden liikenevät säästöt tavan pulliaiselta menee talon/asunnon ostamiseen. Ja etenkin pääkaupunkiseudulla (mutta myös muualla Suomessa) uudisasuntojen kohdalla tuo luku on taivaissa. Keskivertopalkoilla on haaste lyhentää lainaa 10 000 €/vuosi.

 27. Tommi Ylimäki says:

  Lisäys: edes kymmentätuhatta. Ja se on nykyhinnoissa kovin pieni pala koko kakusta.

  Ari Paunan kysymys siitä, kuka käärii liikaa välistä kun neliöhinta on esim. 6 500 € on erinomaisen hyvä ja sitä pitäisi jonkun vakavan journalistin selvittää. Tosiasia on että kaikki viranomaisvaatimukset täyttävän omakotitalon avaimet-käteen neliöhinnat liikkuvat noin kahden ja kolmen tuhannen välillä ja kaiken järjen mukaan kerrostaloja pitäisi pystyä rakentamaan huomattavasti omakotitaloja tehokkaammin.

  Tonttitilan puute ei ole uskottava selitys, Suomessa (kehä 3:n sisälläkin) maa ei ole loppu. Sen keinotekoinen alitarjonta olisi jo astetta uskottavampi “tutkintahaara” .

Kommentoi

 

Tilaa Asuntoneuvola-blogi sähköpostiisi!